- Асистенти у настави / - илустрација
29/04/2022 u 08:07 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дефектолозима у школама плате мање за 10 одсто

Они су уз плату као наставници до сад имали додатак од 10 одсто, као што имају и дефектолози у ресурсним центрима, али је Министарство просвјете одлучило прошлог мјесеца да нема законског основа да им се увећа плата, каже Божовић

Дефектолози који раде у седам основних школа са ученицима са посебним потребама жалили су се Министарству просвјете, културе и спорта и Синдикату просвјете да су им плате од прошлог мјесеца умањене за 10 одсто, односно за дио који добијају по основу отежаног рада. Предсједник Синдиката просвјете Радомир Божовић казао је за "Дан" да се група до 11 дефектолога – наставника жалила Комисији за тумачење гранског колкетивног уговора коју чине представници министарства и синдиката.

– Како дефектолози – наставници којих има само 11 у читавој Црној Гори раде у основним школама, имају и уговоре о раду са тим установама, односно нијесу запослени у ресурсним центрима него у школама и њима се плата обрачунава по табелама из гранског колективног уговора, одлучили су да им укину додатак на плату. Они су уз плату као наставници до сад имали додатак од 10 одсто, као што имају и дефектолози у Ресурсним центрима, али је Министарство просвјете одлучило прошлог мјесеца да нема законског основа да им се увећа плата. Из министарства су им рекли да нијесу препознати у гранском уговору јер раде у основим школама и након свих ових година умањене су им зараде иако су задужени за интегрисана одјељења са дјецом са посебним ппотребама. Ми из Синдиката смо реаговали одмах и затражили измјену гранског колективног уговора за ту категорију запослених али из министарства немају још слуха за наше захтјеве. Постоји и други алтернативни начин за постојећи проблем, тј. да им директори школа по правилнику о награђивању обезбиједе стимуланс од 10 одсто док се не ријеши ово питање кроз грански колективни уговор. Ова иницијатива да им се умање примања је потекла из Министарства просвјете, јер нијесу препознати у табели за основно образовање. Из министарства су наводно пронашли да примају 10 одсто увећање, које годинама није предстваљало проблем и ријешили су да их оставе без додатака. Овај проблем је откривен крајем марта и мислим да су за прошли мјесец већ примили мању плату – истиче Божовић.

Божовић: Министарство тврди да је пропуст Синдиката

Радомир Божовић објашњава да нијесу ни знали за ову ситуацију, иако је дефектолозима речено другачије у министарству.

– Наводно су им рекли да смо их ми довели у ову ситуацију, што нема везе са истином. Ми смо ту да заштитимо раднике и већ извјесно вријеме тражимо измјене ГКУ. Ти људи не предају физичко и не дају дјеци лопту, већ раде са дјецом са аутизмом, разним облицима сметњи и на њима је велика одговорност да им омогуће једнак третман као осталим ученицима. Надамо се да ће се овај проблем брзо ријешити – каже Божовић.

Он каже да су се обратили седам школа да им се омогући увећање зараде јер раде знатно одговорнији посао него други наставници.

– Нико од колега није био против тога да им се омогући стимуланс на плату, јер су њихова комплетна одјељења састављена од дјеце са посебним образовним потребама. То није једно дијете, већ група ученика којима треба велика помоћ и подршка. Морају свакодневно да уложе велики рад, труд и знање. Школе које имају таква одјељења се налез у Никшићу, Беранама, Бијелом Пољу, Пљевљима, Бару, Котору и Зеленици. Зато дефектолози у ресурсним центрима у старту имају већу плату за 10 одсто и ми из Синдиката смо свакако на њиховој страни. Тражимо да се регулише њихов статус по гранском колективном уговору. Писали смо министарки да се започне одмах са измјеном ГКУ, ваљда неће држава пропсати ако се омогући увећање од 10 досто за 11 просвјетних радника. То су људи који деценијама уназад примају додатак на плату до 10 одсто и то ником није сметало до сада – каже Божовић.

Из Министарства просвјете јуче нијесу одговорили на наша питања, већ су најавили да ће то учинити данас.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:36