Кула Лазара Сочице / - МПНКС
21/03/2022 u 12:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делегација МПНКС у посјети Кули Лазара Сочице у Плужинама

У главном објекту комплекса, Кули Лазара Сочице, која ће бити музејског карактера, биће тематски презентована археологија и етнологија пивског краја, као и историјат Пиве IXX и XX вијека, наводи се у саопштењу

Представници Министарства просвјете, науке, културе и спорта (МПНКС) са представницима Парка природе „Пива“ обишли су 16. марта 2022. године комплекс Куле Лазара Сочице на којем се изводе радови уређења ентеријера у циљу успостављања резиденцијалног центра за истраживање у области историје и заштићених Унеско подручја.

- У главном објекту комплекса, Кули Лазара Сочице, која ће бити музејског карактера биће тематски презентована археологија и етнологија пивског краја, као и историјат Пиве IXX и XX вијека. Павиљонски објекат уз кулу је, такође, музејске намјене и у њему ће бити презентована природна богатства региона Пиве, са фокусом на његов био и гео-диверзитет. Помоћни објекат са додатним садржајима ће бити у функцији истраживања, администрације и смјештаја. У склопу комплекса је планирана и просторија намјењена Лазару и Ристу Сочици - наводи се у саопштењу.

image

Посјета Плужинама

- МПНКС

Делегацију су сачињавали директор Директората за капитална улагања у култури и креативне индустрије мр Игор Ракчевић, начелница Дирекције за капиталне пројекте у култури Милица Вушуровић, директор ЈУ Народни музеј Црне Горе Јакша Ћаласан и директорица ЈУ Природњачки музеј др Наталија Чађеновић са сарадницима.

Током посјете договорене су активности у дијелу организације поставки и коначне реализације пројекта.

Пројекат реализују МПНКС, Општина Плужине и Управа јавних радова, а у складу са Закључцима Владе Црне Горе. Радови на уређењу ентеријера отпочели су у јуну 2021. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:39