Демократски фронт, лого / - фото. ДФ, Фејсбук
08/01/2022 u 14:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДФ: С поносом се сјећамо Мојковачке битке

Од тада па до данашњег дана, Црна Гора се дијели на та два међусобно супротстављена мишљења о дефинисању будућности ове земље и овог простора. И данас је многобројним доносиоцима одлука важније шта мисли неки међународни чиновник него шта мисли и жели његов народ, навели су из Фронта

У овим Божићним данима, Демократски фронт се с поносом сјећа и обиљежава чувену Мојковачку битку, која је била круна Мојковачке операције којом је обезбијеђено повлачење војске Краљевине Србије и њен доцнији повратак у Отаџбину кораком побједника, наводи Андрија Мандић, предсједник Нове српске демократије (НСД), у саопштењу.

- Та жртва коју су поднијеле славне бригаде под командом дивизијара сердара Јанка Вукотића, омогућила је да несметано са војском Краљевине Србије одступе све друге јединице војске Краљевине Црне Горе. Нажалост, то се није десило јер је утицај тадашњег међународног фактора пресудно утицао на доносиоце одлука који нису много марили за властити народ, његове тежње и националне циљеве.

Од тада па до данашњег дана, Црна Гора се дијели на та два међусобно супротстављена мишљења о дефинисању будућности ове земље и овог простора. И данас је многобројним доносиоцима одлука важније шта мисли неки међународни чиновник него шта мисли и жели његов народ. Многима је било битније шта каже аустроугарски амбасадор на Цетињу, барон Хупка, него шта жели читав народ Црне Горе - истиче Мандић.

Он је упитао да ли у односу према неком Лајчаку или Ескобару можемо препознати насљеднике оних који су беспоговорно слиједили упутства тадашњег барона Хупке? Вјерује да имамо довољно искуства да знамо како се у коначном завршавају те поданичке приче.

Мојковачка операција је трајала пуна три мјесеца, а три Божићна дана 1916. године, у народу познати као Мојковачки бој, служе на велику част и славу тој великој генерацији наших предака. Посебно је важно истаћи да се све ово дешавало у времену када је пала наша света планина Ловћен и када се застава црно-жуте монархије већ вијорила са Орловог крша, а краљ са својим двором и владом напустио земљу. 

- Нажалост, наш краљ Никола је направио погубан избор и умјесто да оде са својим унуком Александром у пут славе и побједе, отишао је са историјске позорнице тако што се запутио код свог зета, италијанског краља. Војска Краљевине Црне Горе се није повукла зато што њен врховни командант, краљ Никола, није никада издао то наређење које је војни план предвиђао. 

Врло брзо је тој војсци осим капитулације нанијета и срамота у којој су окупатори одузели оружје свим војницима Краљевине Црне Горе. То је био онај моменат гдје за великог краља Николу више није могло да буде опроштаја. Умјесто да војска Краљевине Црне Горе заједно са војском Краљевине Србије врши пробој Солунског фронта и учествује у највећој побједи српског народа у историји, они су завршили разоружани, а војска у којој су били је распуштена - наводи се у саопштењу.

Срамота какву тадашња Црна Гора није могла отрпјети, истиче, ниједном краљу Николи, појачала је сумње, управо после велике Мојковачке битке, да је водио лажни рат, тајно шуровао са Централним силама и имао опције и комбинације на обијема зараћеним странама. Нешто слично Италији која се дуго ломила око одабира стране у рату. 

Зато је Мојковачка битка била она тачка која је спасила понос и јуначку војничку традицију Његошеве Црне Горе, онај залог за вјечност Српске Спарте који сија као дијамант на круни историје овог простора за који је владика Николај Велимировић рекао: "Да није било Божића на Мојковцу, не би било ни Васкрса на Кајмакчалану" - пише у саопштењу Мандића испред Демократског фронта.

Како наводи, регент Александар Карађорђевић је значај ове битке најбоље описао када је послао сердару Јанку Вукотићу поруку да се та војска својом храброшћу и жртвом „одужила српству и словенству”. 

- Зато сваки Божић, поред саме радости рођења Христовог, подсјећа и на Христову војску српских витезова наше државе Краљевине Црне Горе, који су на Мојковцу својом крвљу наложили бадњак и спасили част и славу оружја тадашње Црне Горе.

И сада Црна Гора прави властите изборе и зато је важно да сви имамо пред очима ту велику вододјелницу из 1916. године. Тада су чак и миропомазане главе поклекнуле, послушали некога са стране, заборавили властити народ и издали велику идеју слободе којом се Црна Гора дичила међу свим државама и народима. Ми данас, после многих издаја и посртања тражимо поново пут властитог самопоштовања. 

Тај пут ћемо наћи ако будемо учили и пратили вертикалу коју су нам осмислили наши велики преци, а не тако што ћемо служити извањцима и беспоговорно слушати оне колонијалне гувернере који су почели већ да издају дрске наредбе. Наша наредба је издата на Божић 1916. године и само њено извршење нас води ка очувању достојанства, части и образа Црне Горе - закључије  се у саопштењу Фронта које је потписао Андрија Мандић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:52