Из Дјечје болнице / - КЦЦГ
30/03/2022 u 18:42 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дјеца код алерголога и физијатра чекају до августа

На листи слободних термина Клиничког центра, у дијелу за прегледе у Дјечјој болници, наводи се да је први слободни термин код специјалисте алерголога-имунолога 2. августа, код физијатра 18. августа, а код неуролога 4. јула

На специјалистички преглед код алерголога, физијатра и неуролога у Институту за болести дјеце Клиничког центра Црне Горе у Подгорици (КЦЦГ), најмлађи пацијенти морају да чекају до јула и августа, показују подаци КЦЦГ. Родитељи се жале да се и код дејчјег психијатра чека у просјеку три мјесеца. Иако се већина прегледа може обавити у року до мјесец и по, и даље значајан број дјеце не може да оствари право на почетак лијечења у законском року до мјесец дана.

На листи слободних термина КЦЦГ, у дијелу за прегледе у Дјечјој болници, наводи се да је први слободни термин код специјалисте алерголога–имунолога 2. августа, код физијатра 18. августа, а код неуролога 4. јула. Код дјечјег гастроентеролога први слободни термин је такође 4. јула. Малишани којима је потребно снимање магнетном резонанцом МКС и ултразвуком морају дa чекају до 7. и 21. јуна. На снимања у ЕЕГ кабинету за неруолошке сметње чека се до 7. јула.

И поред дугих чекања на преглед како за одрасле тако и за дјецу, из КЦЦГ је прије неколико дана саопштено да је нови систем заказивања прегледа, коjи пациjентима омогућава да термине за специjалистичке, субспециjалистичке прегледе и контроле добиjу у КЦЦГ, остварио сва очекивања.

– Од 1. jануара до 24. марта, интерно, у нашоj установи, заказано jе 14 хиљада специjалистичких прегледа и преко 16 и по хиљада контрола. То укупно чини преко 30 хиљада заказаних прегледа за само 83 дана. КЦЦГ, дакле, дневно, без враћања пациjената изабраном љекару, закаже преко 360 прегледа. У овом периоду преко хиљаду упута заказано jе код офталмолога, радиолога, неуролога и кардиолога. Такође, наjвећи броj контрола од преко хиљаду до преко пет хиљада, заказано jе у Институту за болести дjеце, Институту за онкологиjу, на Интерноj клиници и на Клиници за очне болести. У истом периоду на Поликлиници КЦЦГ обављено jе преко 153 хиљаде прегледа и диjагностичких процедура. Дневно, дакле, у просjеку, Поликлиника КЦЦГ уради преко 1.800 прегледа и диjагностичких процедура – наводе из КЦЦГ.

Дневно медицински збрину 260 малишана

У последња 24 сата у Поликлиници Клиничког центра одрађено jе 1.675 амбулантних прегледа, од тога 262 у Институту за болести дjеце (ИБД).

– У Ургентном центру збринута су 234 пациjента, а у дневним болницама њих 262. У истом периоду обављено jе 69 оперативних захвата од тога четири у ИБД-у. На болничко лиjечење примљена су 122 пациjента од чега 15 у ИБД-у. У Центру за радиолошку диjагностику одрађено jе 558 диjагностичких процедура од чега 101 ЦТ и 48 МР прегледа, док jе у Одjељењу за радиолошку диjагностику ИБД-а одрађено 75 диjагностичких процедура, од тога три ЦТ и 14 МР прегледа. У Центру за клиничко-лабораториjску диjагностику узорковано jе 1.036 пациjената и одрађено jе 28.821 анализа – наводе из КЦЦГ.

Из Клиничког центра је саопштено да су у последњих 14 мjесеци у Институту за болести дjеце (ИБД) урађена 2.132 снимка магнетном резонанцом коjа jе jедна од наjсавремениjих.

– Припрема пациjената уочи снимања спроводи се у ИБД-у на исти начин као у наjмодерниjим болницама свиjета. Постоjе два начина припреме пациjента за снимање – природни пут и тотална анестезиjа. Медицина, увиjек, када постоjи могућност, бира први избор jер jе тотална анестезиjа код дjетета драстично агресивниjи третман – наводи се у саопштењу. Не постоjи опште правило, већ љекари коjи су уско специjализовани, у консултациjама са колегама, одлучуjу на коjи начин ће пациjент бити припремљен, а у наjбољем интересу дjетета. На звук коjи оваj апарат производи немогуће jе утицати, а jавља се услед вибрациjе калемова (градиjената) у циљу формирања сигнала ког ће компjутер моћи да препозна – казали су из КЦЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:37