Данијела Бокан / -Гимназија
10/03/2022 u 06:56 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Донесена прва пресуда: Директорица цетињске гимназије незаконито смијењена

Законске одредбе на коjе се тужени позвао су погрешне, jер из истих не произилази повреда радне обавезе због коjе jе тужиља разриjешена, наводи се у пресуди

Основни суд у Цетињу донио jе пресуду у којој се наводи да је Министарство просвjете, науке, културе и спорта незаконито смиjенило директорицу цетињске гимназије Данијелу Бокан. То jе иначе прва пресудa по тужби jедног од око 150 директора који су тужили МПНКС због одлука о разрјешењу које је донијела министарка просвјете Весна Братић. У одлуци судије Борка Лончара наводи се да је суд утврдио да у рjешењу за разрjешење Бокан нема датума доношења, да процедура разрjешења директора ниjе испоштована, да тужиља ниjе имала прилику да се изjасни на наводну повреду. Министарство просвјете је у јулу прошле године разријешило свих 240 директора школа и вртића по новом Општем закону о образовању и васпитању, који је прописао да им престају мандати.

– Законске одредбе на коjе се тужени позвао су погрешне, jер из истих не произилази повреда радне обавезе због коjе jе тужиља разриjешена. Бокан ниjе починила повреду радне обавезе због коjе jе разриjешена, те да jе одредба због коjе jе разриjешена погрешно тумачена. Осим тога, суд jе нашао да диспозитивом рjешења ниjе описана наводна повреда радне обавезе коjу jе тужиља починила, што jе услов за законитост рjешења. У коначном jе закључено да jе рjешење без ваљаних разлога, са броjним недостацима, уjедно арбитрерно и произвољно, због чега jе по налажењу првостепеног суда и незаконито – закључуjе се у образложењу.

МПНКС има право жалбе

У одлуци суда се наводи да она ниjе правоснажна, а МПНКС има право жалбе Вишем суду. У претходном периоду дониjето jе неколико пресуда коjима jе утврђено да jе министарка Весна Братић незаконито разриjешила директоре образовних институциjа по другим основама. Основни суд у Подгорици је прошлог мјесеца пресудио да је Братић у јануару 2021. године незаконито смијенила тадашњег директора Електротехничке школе "Васо Алигрудић" Веселина Пићурића, прије усвајања закона и смјене свих челника установа.

Из министарства су недавно у Скупштини Црне Горе саопштили да очекују да судови потврде законитост одлука о разрјешењима директора.

Смијењенa директорица Бокан "Дану" је саопштила да jе своj посао савjесно радила, и уз апсолутну подршку колектива трудила се да у сваком тренутку испоштуjе закон, те сматра да jе и правно и суштински донесена исправна одлука.

– Дефинитивно имам став да свако ко jе на било коjи начин прекршио или ниjе извршавао своjу дужност треба да одговара за то, али сам исто тако свjедок да постоjи велики броj директора коjи су максимално коректно и људски завршавали своj дио посла и да је поступком коjи jе МПНКС урадило у jуну прошле године њихов рад апсолутно обезвриjеђен. Као магистар образовне политике сматрам да има пуно пропуста у нашем образовном систему коjе треба надокнадити, пуно ствари коjе треба промиjенити, али ово ниjе начин да се то постигне jер апсолутно свака промjена у систему образовања мора да буде системска, добро анализирана, добро испланирана и сваки потез мора да буде повучен на основу конкретног дешавања, односно на основу плана, а не онако стихиjски и генерализуjући. Докази за све то су 240 смиjењених директора и 157 коjи су се жалили на такву одлуку и подниjели тужбе. Jа се само надам да ће на краjу правда бити задовољена и да ћемо се на краjу посветити образовању и образовању наше дjеце, jер тренутна ситуациjа jе заиста лоша – закључила jе Бокан.

Предсједник Одбора за просвјету, науку, културу и спорт Дамир Шеховић казао је да jе након одлуке суда на Цетињу извjесно да ће и остали спорови имати исти епилог.

– Стиже потврда моjих тврдњи да су разрjешења директора образовно-васпитних установа незаконита, као и да ће штета по буџет бити огромна. Извjесно jе да ће и остали спорови имати исти епилог. Испливаваjу полако на видjело "резултати" рада одлазеће Владе и њених ескперата – написао је Шеховић на Твитеру.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:59