др Владимир Добричанин / - фото: Срђа Бољевић
11/07/2021 u 13:09 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Др Добричанин: Вакцинисани показују отпорност према новим сојевима

Још недостаје довољна количина релевантних медицинских информација, али оно што се сигурно зна јесте да су мјере које се предузимају код свих до сада познатих варијација овог вируса ефикасне и код делта соја, каже Добричанин, специјалиста опште хирургије

Чињеница да ли је неко вакцинисан или не није опредјељујући фактор за извођење хитних или планираних хируршких интервенција. Што се саме процедуре тиче она је различита у односу на степен хитности. Хитне интервенције се обављају без одлагања, али се у тренутку пријема узима брзи антигенски или PCR тест, док је за извођење планираних хируршких интервенција, пацијент дужан да уз осталу документацију која је потребна као дио преоперативне припреме обезбједи и негативна PCR тест који није старији од 48 сати, каже Владимир Добричанин, специјалиста опште хирургије.

• Да ли је оправдан страх грађана од новог соја познатијег као делта вирус?

- Још недостаје довољна количина релевантних медицинских информација како бисмо дали прецизније податке о такозваном делта соју ковид–19 вируса. Оно што се сигурно зна јесте да су мјере које се предузимају код свих до сада познатих варијација овог вируса ефикасне и код делта соја. То су хигијена руку, ношење маски и одржавање физичке дистанце. Сам страх од појаве мутираних, такозваних нових сојева вируса је природан код становништва, али су подаци, који су тренутно доступни, охрабрујући у односу на отпорност вакцинисаних особа према новим сојевима. Клиничка слика за сада не показује значајније теже симптоме у односу на раније виђене код осталих сојева.

Што прије примити обје дозе

• Након којег периода од прележане короне грађани могу да се вакцинишу? Када је то најбоље урадити и да ли је неопходно чекати три мјесеца?

- И ово питање је претрпјело на стотине савјета оних који су у потпуности некомпетентни да такве савјете дају. Данас, и послије више од годину дана од појаве пандемије, стручна јавност нема довољно података о томе колико траје природни имунитет након прележане болести као ни колико траје имунитет након вакцинације. Не постоји опште правило након колико времена се треба вакцинисати након прележане болести тако да је препорука да се што прије приме обје дозе вакцине које ће пружити одговарајућу заштиту.


• Који удио популације мора бити вакцинисан да би се дошло до колективног имунитета?

- Последњих годину дана, становништво се бомбардује разноразним информацијама који су везани за пандемију вируса Ковид-19. већи дио информација долази од званичних медицинских институција посредством експерата који у њима раде, али смо свједоци да један значајани дио информација долази и од других институција и особа које баш и немају неко или чак и никакво медициснко образовање. Борба против дезинформација је у једном тренутку била доминантна и одузимала је значајно вријеме и ресурсе како би смо грађанима ипак представили оно пто су медицинске чињенице засноване на медицинској науци и пракси. Питање колективног имунитета је једно од њих. Како би се он постигао није довољан само број оних који су примили обије дозе вакцине, већ је за стицање таквог једног имунитета потребан и одређени број становника који је прележао ову болест. Када достигнемо цифру од 40 до 50 одсто потпуно вакцинисаних, сигуран сам да ћемо доћи до тог фамозног колективног имунитета како бисмо побједили у овој борби са вирусом Ковид-19.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 04:20