/ Фото: Иван Петровић Ипе
23/11/2021 u 17:07 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Државни службеници против обавезних ковид потврда

Представници запослених у јавној управи, војсци и полицији упозорили да би увођењем најављених мјера од 1. децембра Влада прекршила њихова уставна права

У Црноj Гори jе јуче од последица вируса корона преминуло осам особа, а регистровано су укупно 253 новопозитивна случаjа инфекциjе што је знатно умањење у односу на број обољелих претходне седмице.

У Извршном одбору Синдиката државних службеника и намjештеника Црне Горе противе се увођењу обавезе посjедовања ковид потврде и траже преиспитивање сврсисходности њихове примjене.

Из синдиката су то саопштили поводом наjављене могућности да Влада Црне Горе од 1. децембра уведе обавезу посjедовања националне ковид потврде за запослене у jавноj управи, односно могућности да се запосленима у здравству, просвjети, воjсци и полициjи онемогући долазак на посао без ковид потврде.

– Увођењем обавезне имунизациjе за запослене у jавноj управи на наjдиректини начин би се ускратило њихово основно право на слободу одлучивања, право на слободан избор и њихово уставно право на рад. Стога би увођење обавезне имунизациjе за запослене у jавном сектору значило присилу на вакцинациjу приjетњама, застрашивањем, дехуманизациjом и поступним одузимањем људских и грађанских права. Запослени, осим страхова везаних за очување здравља, имаjу и страх од отказа. Мораjу се уважити мишљења свих скупина, те сразмjерним мjерама, на научним основама, сачувати и здравље људи. Свjесни озбиљности ситуациjе, броjа обољелих и преминулих, не оспораваjући притом значаj имунизациjе и чињинице да jе Влада Црне Горе обезбиjедила довољне количине вакцина против вируса корона, овим указуjемо на неопходност креирања мjера коjе мораjу бити сразмjерне резултатима коjи се желе постићи у заштити грађана од ширења ковида – казала jе предсjедница Извршног одбора Синдиката државних службеника и намjештеника Црне Горе Тамара Голиш.

Из Института за јавно здравље је саопштено да су лабораториjе завршиле анализу и доставиле резултате за 1.457 узорака на нови вирус корона.

– Новопозитивни случаjеви регистровани су у Подгорици 125, Никшићу 34, Тивту 17, Херцег Новом 15, Бар 14, Биjелом Пољу 9, Цетињу и Пљевљима по 8, Будви, Даниловграду и Котору по 5, Беранама и Тузима по два, Плужинама, Шавнику, Улцињу и Жабљаку по један. Удио новопозитивних случаjева у укупном броjу тестираних за 21.11.2021. године jе износио 16,54 одсто. Током jучерашњег дана ИJЗЦГ је приjављено осам смртних исхода повезаних са САРС-ЦоВ-2 инфекциjом из Подгорице (3), Андриjевице (2), Никшића (1), Плава (1) и Тузи (1). Међу преминулима наjмлађи jе имао 71, а наjстариjи 82 године. Укупан броj преминулих повезаних са ковид-19 инфекциjом у Црноj Гори од почетка пандемиjе jе 2.253. До 15 часова приjављен jе опоравак код 486 пациjената – кажу из ИЈЗ.

Узимаjући у обзир све новооткривене случаjеве као и броj опорављених, укупан броj тренутно активних случаjева ковида-19 у Црноj Гори износи 3.344. Од почетка епидемиjских дешавања (март 2020. године) укупан броj регистрованих случаjева инфекциjе новим вирусом корона у Црноj Гори jе 155.011.

Голиш је истакла да уколико се уведу ковид потврде могу остати без довољно службеника да обраде захтjеве грађана, ватрогасаца да гасе пожар, полицаjаца да нас штите, наставника да уче нашу дjецу.

– Не миjешаjући се и не залазећи у опредjељење наших чланова и свих запослених у jавноj управи по питањима мjера и вакцинациjе, наставићемо да пружамо правну помоћ свима коjима jе повријеђено било коjе право из радног односа. СДСНЦГ ће наставити пажљиво да прати утицаj свих одлука коjе се односе на радне односе и активно ће дjеловати на заштити радничких права наших чланова, али их и подстицати на одговоран приступ врло озбиљноj кризи у коjоj се сви тренутно налазимо. Предузећемо све што jе у нашоj моћи како би се сачувало задравље запослених, њихови приходи и радна мjеста – закључуjе се у саопштењу коjе потписуjе Голиш.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:31