Данијела Ђуровић / Фото: Скупштина ЦГ
20/05/2022 u 11:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић честитала Дан независности: Морамо престати да дијелимо људе по вјери и нацији

Ђуровић је казала да ће Дан независности добити своj пуни смисао и биће прихваћен од свих грађана оног момента када превазиђемо дубоко укориjењене подjеле и разлике

Предсjедница Скупштине Даниjела Ђуровић упутила jе честитку поводом 21.маjа, Дана независности, свим грађанкама и грађанима Црне Горе.

- Прошло jе шеснаест година од дана када jе Црна Гора одлучила да своj даљи пут гради као самостална држава. Тада ниjе заокружен процес формирања Црне Горе као државе, већ jе требало да прође jош много времена да се деси прва демократска смjена власти, те да наша земља покаже да jе способна да се развиjа као истинска демократиjа - поручила је Ђуровић.

Она је казала да ће Дан независности добити своj пуни смисао и бити прихваћен од свих грађана оног момента када "превазиђемо дубоко укориjењене подjеле и разлике и када се окренемо раду за добробит грађана, што мора бити заjеднички приоритет свих доносилаца одлука".

- У том смислу, jако jе важан процес европских интеграциjа коjи нас мотивише да радимо на демократизациjи друштва, изградњи правне државе и владавине права, што су неопходни предуслови да бисмо могли рећи да jе независност била оправдана. Да би наша држава и друштво ишли наприjед, морамо урадити све што jе могуће да оснажимо крхке институциjе и осигурамо њихову независност, те престати да диjелимо људе по нациjи, вjери, политичкоj припадности или било коjоj другоj особености. Црна Гора коначно мора постати земља у коjоj нећи бити недодирљивих и у коjоj нико неће бити изнад закона. Само таква држава, у коjоj ће се сваки грађанин осjећати jеднако  вриjедним, може испуњавати своjе унутрашње и међународне обавезе и бити успjешна на свим пољима - истакла је предсједница Парламента.

Додаје да jе Црна Гора са избором 43. Владе ушла у фазу стабилизациjе друштвено- политичких прилика, и да ћемо убрзо превазићи и здравствену и економску кризу коjе су нам задавале велике проблеме у претходном периоду.

- Позивам све грађанке и грађане, као и доносиоце одлука, да дамо своj максимум да већ наредни 21. маj дочекамо у много бољем расположењу, помирени, економски стабилни, еколошки освjешћениjи и са изгледниjим шансама да постанемо прва наредна чланица Европске униjе.У то име, желим вам срећан Дан независности - закључује се у честитки.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:09