Данијела Ђуровић / - фото: Скупштина ЦГ
04/06/2022 u 11:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Заштита животне средине један од најкомплекснијих изазова са којима се суочава читав свијет

Скупштина Црне Горе ће јако водити рачуна о чињеници да је Црна Гора еколошка држава и на темељу тога доносити законска рјешења која ће ићи у правцу унапређења наше животне средине, казала је предсједница Скупштине Данијела Ђуровић

Предсједница Скупштине  Данијела Ђуровић обратила се јавности поводом Свјетског дана заштите животне средине.

Она је казала да се широм свијета 5. јуна се обиљежава Свјетски дан заштите животне средине. Црна Гора је 20. септембра 1991. проглашена првом еколошком државом у свијету, па је заштита животне средине један од њених приоритета.

Ђуровић је навела да мјере које се тичу унапређења животне средине заузимају значајно мјесто у свим стратешким документима у којима су дефинисани приоритети и правци развоја Црне Горе, док је посвећеност наше земље заштити животне средине и развоју утемељеном на принципима одрживости, препозната и у Уставу, као највишем правном акту државе.

- Заштита животне средине представља један од најзначајнијих и најкомплекснијих изазова са којима се суочава читав свијет, па и Црна Гора. Климатске промјене, емисије штетних гасова, одлагање отпада, очување биодиверзитета и остала важна питања у овој области утичу на све сегменте друштва и захтијевају озбиљан приступ свих доносилаца одлука. - истакла је предсејдница Скупштине.

Богатство флоре и фауне је препознатљива карактеристика Црне Горе, па у том смислу треба подсјетити да Црна Гора има скоро 13 одсто територије под националном заштитом и препозната је као подручје у овом дијелу региона и Европе које обилује разноврсношћу биодиверзитета (преко 3.200 биљних врста налази се на територији Црне Горе, 60 одсто територије државе је покривено квалитетном шумом, а од 526 птичјих врста у Европи 347 чини нашу орнитофауну, итд), нагласила је Ђуровић.   

- Да би наше животно окружење било додатно очувано, неопходна је синхронизована активност свих друштвених актера у правцу бржег и равномјернијег економског и друштвеног развоја који ће бити у складу са еколошким принципима - истиче она.

Такође, како каже, промовисање и остваривање концепта очувања животне средине подразумијева континуиран међусобни дијалог свих заинтересованих страна, како би се обезбиједили адекватни резултати од којих ће корист имати цијело друштво.

На основу ових чињеница, а у контексту све интензивнијег процеса европских интеграција који је Црна Гора изабрала као свој стратешки пут,  Ђуровић је казала да је потребно предано радити на преузимању и имплементацији захтјевних европских стандарда усмјерених на обезбјеђивање ефикасне заштите животне средине. 

- Пандемија корона вируса, рат на тлу Европе и велика економска криза, нажалост, још увијек трају и спрјечавају доносиоце одлука да се озбиљније посвете питањима екологије - нагласила је и додала да ови догађаји представљају велику опомену да треба спашавати нашу животну средину док још није касно јер је брига за њену добробит, заправо, брига за човјека, за здравље свих нас и будућих генерација.

- Скупштина Црне Горе ће јако водити рачуна о чињеници да је Црна Гора еколошка држава и на темељу тога доносити законска рјешења која ће ићи у правцу унапређења наше животне средине. Само на тај начин могу се стварати претпоставке да се на свјетском тржишту Црна Гора позиционира као препознатљива, јединствена и вриједна дестинација - казала је.

У том смислу, како каже, веома охрабрује чињеница да премијер Црне Горе долази из зелене партије, па с правом можемо очекивати добру сарадњу Скупштине и Владе у свим питањима од значаја за животну средину.

Наша прелијепа земља заслужује да јој посветимо пуну пажњу и да је нашим потомцима оставимо у много бољем стању него што смо је затекли, закључила је Ђуровић у обраћању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:13