vakcinacija punkt univerzitet / -SRDJAN BOLJEVIC
24/09/2021 u 08:07 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Фајзерова" вакцина за труднице након трећег мјесеца

Препоручена jе вакцина произвођача "Фајзер" jер за њу постоjи наjвише података. Такође, савjетуjе се и вакцинациjа доjиља коjе то желе, за шта су такође препоручене мРНА вакцине, саопштено је из Института

Институт за јавно здравље јуче је регистровао још пет смртних случајева међу пацијентима инфицираним корона вирусом, чиме је број умрлих од ковида у септембру порастао на 147. Надлежни су јуче регистровали 482 инфекцицираних међу 3.862 тестираних.

Из цетињског Дома здравља је саопштено да је због пораста броја заражене дјеце на Цетињу у склопу те установе почела да ради ковид амбуланта за најмлађе.

Стручно савjетодавно тиjела за имунизациjу (НИТАГ) одлучиће наредне седмице да ли ће се у сусрет сезони респираторних инфекција уводити трећа, тзв. бустер доза вакцине и за друге грађане осим за тешко обољеле хроничне пацијенте. Из Института за јавно здравље "Дану" су саопштили да ће НИТАГ разматрати за које групе становништва треба увести трећу дозу вакцине како би се развила додатна антитијела. НИТАГ је предложио вакцинациjу трудница са коморбидитетима, као и трудница коjе су на радном мjесту изложене повећаном ризику од инфекциjе.

У КЦЦГ и младић од 19 година

У Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) тренутно jе животно угрожено троjе пациjената са потврђеним корона вирусом старости до 39 година, док се на лијечњу налази 111 инфицираних.

– Од десет младих особа њих троjе jе животно угрожено. Наjмлађи пациjент коjи jе на лиjечењу има 19 година – казала jе за ТВ Виjести директорица КЦЦГ Љиљана Радуловић.

Она jе саопштила да jе од 113 пациjената њих десет у групи млађих од 40 година.

– Раниjе су доминирали стариjи пациjенти, а сада наjмлађи пациjент коjи jе хоспитализован са тежом клиничком сликом има 19 година. Од десет младих особа њих троjе је животно угрожено. Код млађих заражених пациjената jе у 40 одсто случаjева присутна гоjазност, код jедног пациjента jе установљена интолеранциjа глукозе, диjагноза диjабетеса, jедан пациjент имао jе проблем са штитном жлиjездом, а сви су невакцинисани – рекла jе Радуловић.

– Савjетуjе се вакцинациjа и осталих трудница коjе искажу интересовање, у договору са гинекологом коjи прати трудноћу. Из разлога предострожности препоручуjе се да се вакцинациjа обавља након прва три мjесеца трудноће. Препоручена jе вакцина произвођача "Фајзер" jер за њу постоjи наjвише података. Такође, савjетуjе се и вакцинациjа доjиља коjе то желе, за шта су такође препоручене мРНА вакцине – саопштено је из Института.

Подсјећају да су до сада препоручили трећу дозу искључиво код особа коjе припадаjу групи посебно клинички изузетно осjетљивих-рањивих лица коjе наjмање два мjесеца након друге дозе вакцине нису развила антитиjела. Обољелима од малигних болести, особама на хемотерапији, особама са трансплантираним органима и особама са ријетким болестима препоручује се анализа антитијела.

– Особама коjе припадаjу наведеним групама препоручуjе се да ураде анализу антитиjела на SARS-CoV-2 наjраниjе два мjесеца након друге дозе вакцине. Уколико се налазом утврди да ниjе дошло до сероконверзиjе, тj. да jе резултат негативан, таквим лицима ће се понудити трећа доза вакцине и да то буде мРНА вакцина (Фајзер), jер су те вакцине, према до сада доступним доказима, наjимуногениjе. Уколико се код ових особа утврди сероконверзиjа, али jе титар антитиjела низак, овим особама се може понудити да изаберу да као трећу дозу приме вакцину истог произвођача или, независно од тога, да то буде мРНА вакцина. Институт ће у сарадњи са домовима здравља направити план узимања узорака крви за анализу и дефинисати поступак тестирања. Након пристизања резултата дефинисаће се поступак вакцинисања особа коjе спадаjу у ризичне групе у случаjевима гдjе се проциjени да jе то потребно. Jош jедном наглашавамо да jе тестирање на антитиjела и након тога вакцинациjа трећом дозом вакцине код особа коjе немаjу развиjена антитиjела препоручено само и искључиво за горе наведена, прецизно дефинисана стања – пише у препорукама.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:42