Болница у Бијелом Пољу / Фото: Редакција
19/02/2022 u 16:25 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фонд здравства грца у дуговима, болнице немају ни за струју

Дугују 250.000 за комуналије, воду, струју и медицински отпад.

Из Фонда за здравствено осигурање "Дану" је саопштено да ће одобрена средства за ову годину која су мања од достављеног нацрта и нереално планирање буџетских средстава за здравствени систем за последицу имати стварање финансијски неодрживог здравственог система, који ће негативно утицати на грађане као кориснике здравственог осигурања.

И док из Фонда здравства упозоравају да је за здравствену заштиту грађана ове године недовољно 334.000.000 еура, из Опште болнице у Бијелом Пољу истичу да дугују 250.000 за комуналије, воду, струју и медицински отпад.

Из Фонда истичу да опредијељења средства нијесу довољна, прије свега због наслијеђених дуговања које је оставио претходни менаџмент Фонда, али и због стално растућих трошкова здравственог система, како због тренутне епидемије која влада, тако и због глобалног раста цијена љекова и медицинске опреме.

– Одобрена средства која су мања од достављеног нацрта и нереално планирање буџетских средстава за здравствени систем, за последицу ће имати стварање финансијски неодрживог здравственог система, који ће негативно утицати на грађанa као кориснике здравственог осигурања. Укидањем доприноса за здравствено осигурање прешло се на државни модел у финансирању здравственог осигурања по којем без уплате доприноса сва лица имају право на здравствену заштиту. Дакле, у односу на важећи закон измијењене су одредбе којима се уређује статус осигураника, односно основи за исто, као и финансирање здравственог осигурања које се у цјелости финансира из државног буџета. Дакле, суштина је финансирање из буџета, што значи финансирање од наплаћивања пореза. Од тога како и на који начин се порези наплате, како и на који начин се сузбије сива економија, спријечи све оно што је одливало десетине и стотине милиона еура из буџета, донекле зависи здравствени систем. Пратимо како ће се одвијати обезбјеђивање средстава за Фонд, јер од тога зависи квалитетно функционисање здравственог система, али ипак вјерујемо да се реално размишљало и аналитички приступило овом начину, што ћемо се у наредном периоду надамо се и увјерити – истичу из Фонда.

Објашњавају да обезбјеђивање довољних средстава за здравство и модернизација пружања услуга ради ефикасног и дјелотворног обезбјеђивања здравствог система и здравствене заштите већ дуго представља изазове у цијелом региону, па и у другим европским земљама чије су економије много развијеније и издвајања за здравство су неупоредиво већа, у односу на Црну Гору.

– Фонд за здравствено осигурање помно прати ситуацију снабдијевања јавних здравствених установа љековима и медицинским средствима и улаже напор да све здравствене установе буду благовремено и ефикасно снабдјевене – додају из Фонда.

Директор Опште болнице у Бијелом Пољу Кенан Еровић је истакао да та установа дугује око 250.000 еура за рачуне за струју, воду и комуналије. Еровић је казао и да је у плану реновирање интерног одјељења и ангажовање нових специјалиста којих није било у тој установи.

– Дуг коjи jе износио милион еура сведен jе на око 250 хиљада. То смо постигли смањењем рачуна за медицински отпад коjи jе мjесечно износио око 20 хиљада еура, а сада jе око двиjе хиљаде. Рачуни за воду смањени су са пет на двиjе и по хиљаде еура мjесечно, а рачуни за струjу са 13 хиљада на мање од шест хиљада. Током периода коjи jе иза нас, имали смо безрезервну подршку министарке здравља и Министарства здравља и у вези са додjелом специjализациjа и у вези са набавком наjсавремениjе опреме и у вези са децентрализациjом здравственог система. Тако ћемо од ове године имати специjалисте из ужих грана медицине коjи досад ниjесу постоjали у Биjелом Пољу. Такође, било jе незамисливо да онколошки конзилиjум може постојати ван Клинике за онкологиjу КЦЦГ. Однедавно, заправо приjе петнаест дана почео jе да ради онколошки конзилиjум у Биjелом Пољу – казао је Еровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:36