Opstina Ulcinj / -M.K.
29/04/2022 u 06:17 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Форца "мјерка" мјесто предсједника Општине

Законска обавеза је да се 15 дана од дана објављивања званичних изборних резултата у Службеном листу (резултати објављени 21.4.2022.), мора заказати конститутивна сједница СО

Званични разговори о формирању локалне власти у Улцињу, након локалних избора одржаних 27. марта, требало би да почну након првомајских и бајрамских празника, потврђено је за "Дан" из више извора. После више неформалних састанака Демократске уније Албанаца (шест мандата у СО) са Форцом (пет мандата) и ДПС-ом (шест мандата) са једне и Коалиције "За нови почетак" -УРА, СД,СДП, АА (14 мандата), сад руге стране нема назнака да је договор близу иако има оптимистичних очекивања. Оно што је извјесно и што је законска обавеза је да се 15 дана од дана објављивања званичних изборних резултата у Службеном листу (резултати објављени 21.4.2022.), мора заказати конститутивна сједница Скупштине општине.

Из Форце је за "Дан" речено да та партија спрема платформу за преговоре, те да су имали више неформлних састанака са потенцијаним партнерима.

- Ускоро ће почети званични преговори, а дотад не можемо коментарисати и нагађати какав ће бити коначан резулатат, саопштено је из Форце која је кључни фактор за формирање будуће власти.

Како незванично сазнајемо Форца ће у разгворима и са једном и са другом страном инсистирати на мјесту предсједника Општине. Према непотврђеним информацијама чини се да је Форца тренутно ближа постизборној сарадњи са ДУА и ДПС.

Зенка: Нема времена за чекање

Предсједник Демократске уније Албанаца Мехмед Зенка недавно је рекао да нема времена за чекање за формирање локалне власти, те да би брже требало доћи до договора.
- Досад смо имали неке разговоре са Форцом и очекујемо да ћемо се ускоро састати и формализовати нашу даљу сарадњу о формирању локалне власти, као и са ДПС-ом, казао је Зенка у изјави за Антену М.
Он је поновио да, што се његове партије тиче, они су спремни одмах да формирају власт јер је "сезона на прагу и нема времена за импровизацију, чекање и политиканство".
- Што се нас тиче не морамо чекати, за друге не знам, али споро све ово иде - рекао је Зенка.

Из ДПС-а, односно коалиције те партије са Бошњачком странком, нису одговорили на питања "Дан" шта очекују од будућих преговора.

Према једној од верзија како би могла да изгледа будућа власт у Улцињу, њу би констутисале Демократска унија Албанаца, Форца те ДПС и Бошњачка странка које су заједно наступиле на изборима. Предсједник Општине и предсједник СО бирали би се по принсципу два плус два и то између Форце и ДУА. Засад није познато којим би ко редом обављао носеће функције извршне и законодавне власти. Извори блиски овим партијама тврде да је на помолу дугорочни споразум између ДУА и Форце као и да је наводно већ договорено да на наредним парламентарним изборима ове двије националне партије наступе заједно, а да носилац листе буде из редова Форце.

Предсjедник Општинског одбора ГП УРА и носилац листе Коалициjе "За нови почетак", Омер Баjрактари оптимста jе да ће та коалициjа заjедно са Форцом формирати локалну власт у Улцињу.

- Било jе доста неформалних контаката али ускоро очекуjемо интензивирање разговора и договор - казао jе Баjрактари не желећи да говори о евентуалним понудама учесника разговора jер се званични контакти тек очекуjу.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 18:36