Форум жена Социјалдемократа Црне Горе / - СД
07/03/2022 u 13:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ФЖ СДЦГ: Нећу ружу, хоћу мир у свијет

Током састанка са представницама ЦКЦГ потенцирана је и важност учествовања жена у преговорима за рјешавање конфликата и ратних сукоба, те оснаживање жена за учествовање у мировним мисијама

Форум жена Социјалдемократа Црне Горе (ФЖ СДЦГ) је одржао данас састанак са представницама Црвеног крста Црне Горе (ЦКЦГ) у сусрет Међународном дану жена, у жељи да покаже солидарност и подршку првенствено женама у Украјини. На састанку симболичног назива "Нећу ружу, хоћу мир у свијету", предсједница Форума жена Социјалдемократа Црне Горе мр Ивана Рашчанин Радићевић је истакла да се оружаним нападом Русије на Украјину уздрмао читав свијет и да пријети да угрози темељне принципе демократије, те да генерално оружани сукоби представљају масовно негирање основних људских права.

- Право на живот је данас угрожено, док су жене погођене на специфичне начине: као учеснице у сукобима у одбрани своје земље, као једине старатељке и хранитељке својих породица и домаћинстава, као избјеглице и расељена лица. Рашчанин Радићевић је апеловала и да сва комерцијална обиљежавања Међународног дана жена и популистичко заступање права жена широм свијета мора бити заустављено. Данас ми Социјалдемократкиње солидарно и одважно кажемо да нећемо руже, хоћемо права за све жене широм свијета, а права нема без мира,као што и демократије и напретка нема без права на избор - наводи се у саопштењу ФЖ СДЦГ.

image

Форум жена Социјалдемократа Црне Горе

- СД

Генерална секретарка Црвеног крста Црне Горе Јелена Дубак је пренијела искуства Украјинки које су избјегле у Црну Гору, те истакла да су у ратним дешавањима жене изложене специфичним, додатним тешкоћама, јер, поред недостатака безбједности, ограничења у кретању уз истовремено отежан приступ институцијама заштите, оне могу бити изложене разним облицима насиља, а првенствено силовању у рату. Истакла је и потешкоће са којима се суочавају у пружању подршке грађанима и грађанкама Украјине који се тренутно налазе у Црној Гори, као и потешкоћама достављања прикупљене хуманитарне помоћи.

- Разумјевши такву ситуацију, Социјалдемократе су се одлучиле за новчани прилог који је уплаћен на рачун Црвеног крста, а намијењен Украјини, а састанак је искориштен и за договор око даљих корака у пружању подршке украјинском народу, с обзиром на то да се очекује већи прилив избјеглица у наредном периоду. Такође, потенцирана је и важност учествовања жена у преговорима за рјешавање конфликата и ратних сукоба, те оснаживање жена за учествовање у мировним мисијама - наводи се у саопштењу ФЖ СДЦГ.

Поред Иване Рашчанин Радичевић, састанку су присуствовале и Ирма Нишић, директорица СД, Весна Раичевић, предсједница Форума жена СД Подгорице, и Олга Калуђеровић, чланица Форума жена СД Подгорице.

У име Црвеног крста поред генералне секретарке присуствовале су и  Снежана Раденовић и Тања Ђуровић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 09:04