Пацијенти у Поликлиници КЦЦГ / -Н.М.
26/03/2022 u 16:34 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Годишње 3.796 жалби, највише на Дом здравља

Ако се погледаjу подаци о приговорима у односу на здравствене установе, наjвећи броj приговора се односио на Дом здравља Подгорица (2.405) и Клинички центар Црне Горе 712, као и на Општу болницу Бар (34)

Пацијенти су током 2021. године заштитницима права пациjената у здравственим установама и Министарству здравља поднијели 3.796 приговора, од чега се највећи број односио на Дом здравља Подгорица 2.405 и Клинички центар 712. У извјештају Министарства здравља се истиче да су пацијенти и њихове породице на адресу тог ресора поднијели 421 жалбу

– Заштитницима права пациjената у здравственим установама jе од 1. jануара 2021. године до 31. децембра 2021. године, поднесено 3.375 приговора коjи су се наjвећим диjелом односили на дужину чекања на специjалистички преглед, организациjу рада здравствених служби, квалитет здравствених услуга, поступке здравствених радника или сарадника. Ако се погледаjу подаци о приговорима у односу на здравствене установе, наjвећи броj приговора се односио на Дом здравља Подгорица (2.405), Клинички центар Црне Горе (712) и Општу болницу Бар (34). Наведене установе пружаjу наjвећи броj услуга на годишњем нивоу и пропорционално наведеном имаjу и наjвећи броj приговора. Ниjе поднесен ниjедан приговор на корупциjу у здравственом систему – наводи се у извjештаjу Министарства здравља.

Министарству здравља у наведеном периоду подниjет jе 421 приговор на рад здравствених установа: од чега 221 на квалитет здравствене услуге, 50 на поступак здравственог радника или сарадника, 25 на организациjу здравствене службе, 98 остало, а на вриjеме чекања на здравствену услугу девет.

– У здравственим установама Дом здравља Андриjевица, Дом здравља Рожаjе, Дом здравља Улцињ и Специjална болница за плућне болести Брезовик за 2021. годину ниjе било притужби грађана – истиче се у извjештаjу.

Позајмили пет апарата за дијализу

Клинички центар је прекјуче допремио пет апарата за дијализу из установа из Херцег Новог, са Цетиња и из Будве како би смањили допунски рад због повећања броја пацијената. Из КЦЦГ су након писања неких портала саопштили да су позаjмили резервне апарате, те да тиме ниjе угрожено функционисање установа у овим градовима.

– Центар за хемодиjализу Клиничког центра збрињава пациjенте из Подгорице Даниловграда и Колашина, њих око 90. Наглашавамо да jе Центар за хемодиjализу КЦЦГ и регионални Центар jер збрињава пациjенте из циjеле Црне Горе, као и туристе коjи бораве у нашоj држави, а коjима jе потребан оваj вид терапиjе. У жељи да се смањи допунски рад, Центар jе уз подршку менаџмента наше установе позаjмио пет апарата из цетињске Опште болнице и из домова здравља из Будве и Херцег Новог. У питању су резервни апарати наведених установа те самим тим ниjе доведено у питање њихово редовно функционисање. Напротив, ово jе доказ да црногорске здравствене установе имаjу одличну сарадњу, а све у цињу квалитетног збрињавања наших пациjената и обезбjеђивања доступне здравствене заштите свима коjима jе она потребна – одговорили су Стандарду из КЦЦГ.

Према захтjевима и притужбама пациjената, а у свакодневноj комуникациjи са институциjама, Министарство здравља одмах реагуjе.

– Здравствене установе писано по захтjеву Министарства здравља или пациjента након утврђивања свих околности за поjединачне случаjеве, информишу Министарство здравља о исходу и предузетим радњама. Након тога Министарство здравља о томе обавjештава пациjента коjи jе поднио приговор – обjашњаваjу у овом ресору.

Наjвећи броj притужби грађани изнесу путем телефона и наjвећи дио се рјешава на дневноj основи.

– У осам случаjева Министарство здравља jе, на основу притужби грађана, покренуло поступак ванредне екстерне контроле квалитета стручног рада, а у 18 поступака спроведено jе редовних екстерних контрола квалитета стручног рада у здравственим установама – кажу из министарства.

Из Клиничког центра је саопштено да је нови систем заказивања прегледа, коjи пациjентима омогућава да термине за специjалистичке, субспециjалистичке прегледе и контроле добиjу у Клничком центру Црне Горе (КЦЦГ), остварио сва очекивања.

– Од 1. jануара до 24. марта, интерно, у нашоj установи, заказано jе 14 хиљада специjалистичких прегледа и преко 16 и по хиљада контрола. То укупно чини преко 30 хиљада заказаних прегледа за само 83 дана. КЦЦГ, дакле, дневно, без враћања пациjената изабраном љекару, закаже преко 360 прегледа. У овом периоду преко хиљаду упута заказано jе код офталмолога, радиолога, неуролога и кардиолога – кажу из КЦЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 07:53