Radonjić / Foto: VEDRAN ILIć
22/06/2022 u 23:26 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Građanski aktivista tvrdi da su u Danilovgradu odbili da mu pruže ljekarsku pomoć

Radonjić ističe da je nepružanje ljekarske pomoći krivično djelo po članu 292 Кrivičnog zakonika Crne Gore

Direktor Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku Mitar Radonjić prijavio je Upravi policije ljekara u stanici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Danilovgradu, zbog nepružanja medicinske pomoći što je, kako ističe, kažnjivo po članu 292 Кrivičnog zakonika Crne Gore.

On je pritužbu uputio Ministarstvu zdravlja i ombudsmanu Siniši Bjekoviću.

Radonjić je za "Dan" ispričao da je osoblje Zavoda u ponedjeljak 20. juna odbilo da mu pruži pomoć u trenutku kada je imao gušenje, zbog čega je ljekara prijavio policiji.

Radonjić navodi da je zbog izostanka izabranog ljekara otišao u Hitnu pomoć u Danilovgradu zbog gušenja i temperature koja je trajala od petka 17. juna.

On tvrdi da je odbijen jer je kritikovao rad ljekara i učestvovao u protestima prilikom smrti porodilje u Baru.

– Od prošlog petka 17.6.2022. imam problema sa gušenjem zbog gnojne angine grla i s obzirom na to moj izabrani ljekar nije bio na poslu a pritom mi je u Domu zdravlja Danilovgrad rečeno da nema zamjene, bio sam prinuđen da čekam njegov povratak. Zbog toga sam prekjuče oko 16 časova otišao u Hitnu pomoć jer sam počeo da se gušim. Dežurno osoblje, sestre i ljekar koji su bili u smjeni odbili su da mi pruže ljekarsku pomoć obrazlažući taj svoj postupak riječima:,,Mi tebi da pomognemo ne možemo". Objasnio sam im da od petka nisam u stanju da konzumiram hranu zbog problema sa grlom, da imam visoku temperaturu i konstantno gušenje. Tražio sam da mi makar daju uput za Urgentni centar Кliničkog centra što su takođe odbili, a dežurni ljekar je očigledno izrevoltiran mojim zahtjevom ustvrdio: "Znam ja tebe dobro, driblaj ti koga hoćeš po novinama mene nećeš, zapamti". Iscrpljen i nemoćan napustio sam slžbu Hitne pomoći i otišao u obližnju apoteku da kupim ljekove a do tada sam se inhalirao pumpicom koju godinama koristim zbog problema sa gušenjem. Razlog ovakvom ponašanju se krije ni u čemu drugom do u činjenici da sam ispred grupe NVO zajedno sa grupom građana tražio pravdu za porodilju Ajlu Hot u čemu smo protestima donekle i uspjeli u dijelu smjena odgovornih za propuste u barskoj bolnici i očigledno je moj civilni aktivizam zasmetao ovoj osobi, jer je spomenuo medije, a koja je svojim nečinjenjem direktno dovela u pitanje moj život – ističe Radonjić.

Rekli mu da nijesu u stanju da ga prime

Radonjić u prijavi koju je predao policiji ističe da je od strane dežurog ljekara doživio neprijatnost jer mu nije pružena medicinska pomoć.

– Dana 20. juna sam se javio u HMP Danilovgrad radi ukazivanja ljekarske pomoći, ali tom prilikom sam doživio neprijatnost od strane dežurnog ljekara čije ime ne znam. Saopštio mi je da oni u HMP nijesu u stanju da mi pruže medicinsku pomoć i da odem kod izabrnog doktora. Objasnko sam im da je moj doktor odsutan do utorka, ali je bilo uzalud i onda sam napustio ustanovu – ispričao je Radonjić.

On navodi da su ga posebno razočarale "medicinske sestre koje su u zrelijim godinama i koje imaju djecu mojih godina, a nisu ni prstom mrdnule u cilju moje zaštite iako se skoro pa svakodnevno u Danilovgradu srećemo".

– Toliko o profesionalnosti medicinskog kadra u Crnoj Gori. Obratio sam se i nadležnom ministru Dragoslavu Šćekiću od kojeg očekujem promptno reagovanje u mom slučaju jer je ova osoba maskirana u ljekara HMP počinila eklatantan primjer krivičnog djela neukazivanje ljekarske pomoći iz Кrivičnog zakonika Crne Gore član 292 i očekujem da dežurni tužilac postupi po mojoj prijavi – kaže Radonjić.

Direktor Zavoda za hitnu pomoć Vuk Niković kazao je za "Dan" da je slučaj u proceduri ispitivanja i da je ljekar koji je prijavljen dao izjavu u stanici policije.

image

Niković

-FOTO: ARHIVA

– Nije bilo kršenja prava pacijenata i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, radilo se samo o propisivanju terapije. Ispitaćemo sve detalje ovog slučaja – kazao je Niković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 19:27