/ Фото: Срђан Бољевић
12/05/2022 u 16:54 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

И ове године без уписа самофинансирајућих бруцоша

Проректор Универзитета Црне Горе Веселин Мићановић казао "Дану" да ће крајем јуна бити расписан конкурс за 3.500 нових студената

Упркос вишемјесечним најавама из Универзитета Црне Горе да је потребно омогућити упис самофинансирајућих студената на државним факултетима, због неусвајања закона о високом образовању, у јуну ће моћи да се упишу само матуранти који ће се школовати о трошку државе.

Из Ректората су "Дану" у децембру прошле године сопштили да су предложили да се измјенама Закона о високом образовању поново омогући упис самофинансираjућих студената, чиме би се унаприjедила финансиjска одрживост и оставио простор за кандидате за које нема довољно мјеста на факултетима.

Проректор за наставу Веселин Мићановић казао је за "Дан" да се питање враћања самофинасирајућих студената може ријешити једино усвајањем измјена Закона о високом образовању тако да њихов захтјев отпада за ову годину. Реформом високог образовања од 2017. године уведене су бесплатне основне студиjе за све бруцоше на државном универзитету, а од 2019. и за мастер студиjе.

image

Мићановић

Фото: Душко Миљанић

Он истиче да су предузели прве кораке за планирање уписа нових студената и да ће по лиценци бити расписано до 3.500 буџетских мјеста на 19 факултета.

– Када је ријеч о предлогу да се врате самофинансирајући студенти, тај предлог још није усвојен и чека се Закон о високом образовању. И ове године ће бити обезбијеђен електронски упис тако да ће кандидати практично од куће моћи да аплицирају. Подношењем документације преко свог матичног броја прилажу свједочанства и остале податке о стеченом успјеху током образовања у средњим школама. Кандидати могу преко јединствене базе Министарства просвјете да аплицирају, док ће остали који су раније завршили средњу школу непосредно поднијети документацију. Свака од универзитетских јединица сагледава ситуацију на тржишту рада и податке о броју незапослених из одређених занимања. На основу тога се предлаже број мјеста који не може прећи број одређен лиценцом. Свака јединица на основу својих капацитета и потреба за високошколцима предлаже број уписних мјеста. Ради се о укупном броју од око 3.500 мјеста за бруцоше. Мање-више буду попуњена сва мјеста на факултетима – истиче Мићановић.

Размотрити увођење пријемног

Из Студентског парламента су недавно предложили да jе потребно поново размотрити питање увођења приjемног испита за упис на основне студиjе. Тражили су и да се измијени закон и омогући да учествују у избору ректора.

– Студирање треба да буде привилегиjа. Рjешење jе поновно увођење приjемног испита, и то на свим факултетима како би факултет уписивали само наjквалитетниjи. Студентски парламент ће инсистирати и на укључености студената када jе посриjеди избор ректора Универзитета и декана на факултетским jединицама. Студенти по важећим законским нормама, али и на основу упоредне законске праксе у земљама региона мораjу да учествуjу у овако важном питању као што jе избор ректора – наводе студенти.

Он наводи да је најважније да се уписном политиком не ствара већи број незапослених и да се уписују најбољи кандидати како би се унаприједио квалитет самих програма.

– Уколико се деси да је засићење на тржишту рада, онда се поставља питање оправданости постојања тог студијског програма јер се смањује интересовање и уписују га кандидати са нижим знањем. Последњих година имамо велико интересовање матураната и према друштвеним и према природним смјеровима. Ако говоримо о томе, стандардно имамо велико интересовање за упис на Правном и Економском факултету. Када су потребе тржишта рада у питању, онда највеће интересовање влада за ИТ сектор, затим за медицину, архитектуру, психологију, хуманистички наставни смјер на Филозофском факултету и образовање учитеља и предшкоско васпиатње. Имамо интересовање за све студијске програме – каже Мићановић.

Продекан за наставу на Правном факултету Никола Дожић казао је за "Дан" да су у току припреме за упис и представљање факултета.

image

Дожић

Фото: УЦГ

– Очекујемо да ће бити електронски упис, ми се још бавимо испитима. Кад се заврши са екстерном матуром биће обавјештење. Ми смо већ почели са неком врстом промоције и предствљања факултета матурантима. Организовали смо дане отворених врата који су били прилика да се матуранти упознају са програмима на УЦГ. Радимо на томе, још нијесмо одлучили колико ће бити мјеста за упис на Правном факултету – каже Дожић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 07:36