/ - ИЈЗ
24/07/2021 u 15:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ИЈЗ: Пораст кумулативне инциденциjе у односу на почетак jуна у Будви захтиjева реакциjу

Подсjећамо на претходну годину када jе на данашњи дан било преко двиjе хиљаде обољелих и 188 хоспитализованих. У ово вриjеме прошле године био jе забрањен рад ноћним клубовима, ограничено кретање међу општинама, забрањена или ограничена угоститељска дjелатност у више општина, наводи ИЈЗ

Из Института за јавно здравље (ИЈЗ) подсjећају власнике црногорских ноћних клубова на тренутну епидемиолошку ситуациjу у земљи. Истичу да пораст кумулативне инциденциjе у односу на почетак jуна у Будви захтиjева реакциjу Института за jавно здравље. 

- Подсjећамо и на броjне апеле коjе смо упутили да се прописане противепидемиjске мjере поштуjу jер jе то jедини начин да се очува стабилна епидемиолошка ситуациjа, што ниjе урађено. Jош jедном упућуjемо на препоруке коjе се односе на рад ноћних клубова и дискотека и позивамо на њихово поштовање (https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/web.repository/ijzcg-media/files/1623989488-17052021preporuke-za-nocne-klubove.pdf).

Такође, подсjећамо на претходну годину када jе на данашњи дан било преко двиjе хиљаде обољелих и 188 хоспитализованих. У ово вриjеме прошле године био jе забрањен рад ноћним клубовима, ограничено кретање међу општинама, забрањена или ограничена угоститељска дjелатност у више општина. 21. jула прошле године поново jе проглашена епидемиjа заразне болести корона вируса на циjелоj државноj териториjи, а то је ж сценарио коjи данас желимо избjећи - наводе из ИЈЗ.

Истичу да је данас броj инфицираних у Црноj Гори 528, а хоспитализованих 30. Међутим, региструjе се погоршање поjединих епидемиолошких индикатора коjи захтиjеваjу брзу реакциjу како би избjегли сценарио из претходне године. У интересу jе и власника ноћних клубова, свих угоститеља у Црноj Гори да се заустави даљи раст.

- То jе могуће уз поштовање прописаних мjера и вакцинациjом што већег броjа грађана, посебно запослених у угоститељству и посебно младих људи. Приjе почетка туристичке сезоне позивали смо грађане приморских општина, а нарочито угоститеље да се вакцинишу у што већем броjу и тиме обезбиjеде стабилну туристичку сезону. Међутим, свега 15 одсто младих људи старосне доби од 18 до 29 година jе вакцинисано, што ниjе довољно. Свега 23 одсто jе вакцинисаних старосне доби од 30 до 39 године, такође недовољно. Вакцинациjа помаже у превенциjи тешких форми болести и фаталних исхода и jош jедном апелуjемо на младе људе да се одазову нашем позиву и вакцинишу се наводи се у саопштењу ИЈЗ. 

Данас у Црноj Гори борави 140 хиљада туриста. Десет пута више него прошле године, што компликуjе епидемиолошки надзор. Свjесни значаjа туризма за Црну Гору формирани су епидемиолошки тимови коjи ће у наредном периоду оснажити општине у коjима се региструjе већи пораст новооткривених случаjева.

- Режим рада ноћних клубова широм свиjета jе сљедећи: У Грчкоj можете само да сjедите у кафићима и ноћним клубовима. У Португалу такође; У Фрацускоj ноћни клубови могу да раде само са 75 одсто капацитета под условом да су гости вакцинисани имаjу негативан тест или су прележали корону; У Шпаниjи су, послиjе само три недjеље рада, клубови скроз затворени. Разлог? Млади невакцинисаних људи коjи су довели до експоненциjалног раста броjа заражених; У сусjедноj Хрватскоj - све ради, под условом да се испуњаваjу услови коjе и ми од 2. августа захтиjевамо - навели су из ИЈЗ.

Подсjећају на апеле Министарства здравља и Института за jавно здравље Црне Горе да се запослени у  угоститељству вакцинишу како би заштитили себе и своjе породице због великог броjа контаката коjе на дневном нивоу остваруjу. Jош jедном апелуjу на младе људе да се вакцинишу.

- Институт за jавно здравље Црне Горе и Министарство здравља циjенећи све грађане коjи су се савjесно и одговорно одазвали позиву на вакцинациjу, коjи поштуjу противепидемиjске мjере, од 2. августа биће у предности у односу на остале. Дужни смо да им обезбиjедимо сигурно окружење jер они су дали лични допринос сигурности свих нас - наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:15