/ Фото: Архива
20/04/2022 u 22:24 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инспекција утврдила незаконите исплате у КЦЦГ

По пријави запосленог Слободана Брајовића, руководиоци службе за финансије незаконито су исплаћивали прековремене сате сарадницима у периоду од јуна до децембра прошле године

Прековремени сати за дио службеника у Економско-финансијској служби у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици обрачунаван је у претходном периоду ван законских оквира и без сагласности Инспекције рада, утврђено је инспекцијским надзором у тој установи.

По члану 64 Закона о раду, установа је дужна да обавијести инспектора рада о увођењу допунског и прековременог ангажовања запослених, чега у овом случају није било за период од јуна до децембра прошле године, потврђено нам је незванично у тој здравственој установи.

Инспектор рада Предраг Нешковић потврдио је јуче за "Дан" да је обављен инспекцијски надзор, али није могао прецизирати детаље.

– Могу вам једино рећи да је инспекција била у Клиничком центра и да је обављен надзор. О другим детаљима не могу говорити – казао је кратко Нешковић.

Добијали додатке уз плату

Министарство финансија је обавијестило ресор здравља да су анализом обрачуна зарада за јануар утврдили да исти обухватају и друга примања која не улазе у зараду запослених, и то накнаде за неискоришћени годишњи одмор, за отежане услове рада, за рад у одбору директора, за рад у конзилијуму, уговорене накнаде из анекса уговора, остале накнаде и додаци на зараде.

– Имајући у виду да се годишњим законом о буџету, у оквиру средстава одобрених Фонду за здравствено осигурање, планирају и средства за исплату зарада у јавним здравственим установама, а сходно правилнику о јединственој класификацији рачуна за буџет Црне Горе и буџете општина са издатка 411 бруто зараде и доприноси на терет послодавца не могу се вршити исплате наведених права које се односе на накнаде и уговоре, већ само плаћања која се односе на исплату бруто зарада запослених. У циљу поштовања наведене класификације, Министарство финансија указује на потребу усклађивања обрачуна и исплате зарада свих јавних здравствених установа са прописаном буџетском класификацијом – саопштили су из Министарства финансија.

Надзор је обављен по пријави запосленог Слободана Брајовића, који је пријавио да су руководиоци службе за финансије незаконито исплаћивали прековремене сате сарадницима у периоду од јуна до децембра прошле године на штету буџета те установе.

По његовој пријави, тужилашто је већ саслушало седморо запослених, међу којима и руководиоца службе за финансије Љиљану Перуничић, због сумње да jе у периоду од jуна до децембра прошле године у обрачунске листе за мjесечне зараде уносила неистините податке.

Након што је поднио пријаву, директорица КЦЦГ Љиљана Радуловић је суспендовала Брајовића и против њега се води дисциплински потупак. Поступајући по овој пријави, Министарство финансија је допунском контролом утврдило незаконите обрачуне плата у здравственим установама за јануар.

image

Љиљана Радуловић

Фото: КЦЦГ

Како смо недавно објавили, Браjовић је у пријави навео да је руководилац службе себи и осталим приjављеним, С.М., коjи jе помоћник директора за економско-финансиjске послове КЦЦГ, књиговођама Д. М., В.Г. и М.Б., те обрачунском раднику М.Ђ. и руководитељки одjељења за план и анализу С.А. прибавила противправну имовинску корист у засада непознатом износу, чиме jе нанесена штета буџету Клиничког центра.

Брајовић тврди да су њима мjесецима уз основну плату обрачунавани прековремени сати, иако jе, према одлуци Радуловић, рад у просториjама службе за економско-финансиjске послове послиjе 15 сати забрањен.

– Због спречавања ширења корона вируса, Радуловић је дониjела одлуку да се просториjе у коjима се обављаjу послови администрациjе не могу користити након уобичаjеног радног времена. Предлажем тужилаштву да, осим саслушања приjављених, изврши увид у пословну документациjу Клиничког центра, односно обрачунске листе за наведени период, али и да саслуша директорицу КЦЦГ Љиљану Радуловић и као свjедока шефицу рачуноводства у тоj здравственоj установи, као и радницу на одржавању чистоће, коjоj jе Перуничић повjерила да опомиње запослене да након 15 сати ниjе дозвољено задржавање у службеним просториjама, те да jе обавjештава ако неко од запослених остане у тим просториjама након радног времена – казао је Браjовић.

Прије подношења кривичне приjаве Основном државном тужилаштву, он се 10. децембра прошле године обратио дописом директорици КЦЦГ, у коjем jу jе упознао са своjим сумњама.

– Како са те адресе ниjесам добио никакав конкретан одговор или реакциjу, 5. jануара обратио сам се дописом и министарки здравља Jелени Боровинић-Боjовић, али такође без резултата, а потом, 12. jануара, и предсjеднику Одбора директора КЦЦГ др Предрагу Баjићу – саопштио је раније Брајовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:20