/ Фото: КЦЦГ
17/03/2022 u 17:18 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инспектори контролишу платне спискове у КЦЦГ, саслушано више запослених

Службеник ове здравствене установе Слободан Брајовић поднио пријаву због сумњи да су незаконито обрачунавали прековремене сате и тако оштетили буџет

Основно државно тужилаштво у Подгорици формирало је предмет против руководилаца Службе за економско-финaнсијске послове Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) по кривичној пријави службеника те установе Слободана Брајовића због сумњи да су незаконито обрачунавали прековремене сате и тако оштетили буџет.

Након што је поднио кривичну пријаву против седам колега због сумње у злоупотребе приликом исплате прековремених сати, директорица Клиничког центра Љиљана Радуловић суспендовала је Брајовића јер је "починио тежу повреду – одбијање да извршава радне обавезе".

image

Љиљана Радуловић

Фото: КЦЦГ

Брајовић је у пријави против руководиоца службе за финансије Љ.П. и шест њених сарадника навео да се сумња да су они у периоду од jуна до децембра прошле године у обрачунске листе за мjесечне зараде уносили неистините податке. Тиме jе Љ.П., како је навео у пријави, себи и осталим приjављеним, С.М., М.Ђ., Д.М., В.Г., М.Б. и С.А., прибавила противправну имовинску корист у засада непознатом износу, чиме jе нанесена штета буџету Клиничког центра.

Брајовић је за "Дан" казао да су службеници полиције за привредни криминал започели предистражне радње по његовој пријави и да су саслушали један број запослених.

– Према мојим сазнањима, саслушано је четворо руководилаца који су обухваћени кривичном пријавом. И ја сам позван у Центар безбједности, гдје сам дао изјаву поводом овог случаја. Предмет је формиран и води га тужилац Маја Јанковић. Како су ме информисале колеге, у ових неколико дана биће саслушани сви запослени који су обухваћени пријавом. Према мојим процјенама, проневјерили су више хиљада еура. Инспектору за привредни криминал сам саопштио да сам у септембру и октобру у комуникацији са колегама дошао до сазнања да један број службеника прима надокнаде на основу прековремених сати које нијесу остварили. Одлуком менаџмента КЦЦГ од октобра забрањено нам је да се задржавамо у службеним просторијама послије 15 часова и наложено нам је да све послове завршимо током радног времена. Није ми познато да је донесена писана одлука о допунском ангажовању службеника ван радног времена, што значи да су прековремени сати исплаћивани мимо закона – казао је Брајовић.

Министарство још не одговара

Према Брајовићевим ријечима, осим што руководство КЦЦГ није марило за његове дописе, ни из Министарства здравља му није одговорено иако је указао на озбиљне злоупотребе.

– Обратио сам се дописом и министарки здравља Jелени Боровинић Боjовић, 5. jануара, али такође без резултата, а потом и предсjеднику Одбора директора КЦЦГ доктору Предрагу Баjићу, 12. jануара – каже Брајовић.

Како тврди, и поред добре воље предсjедника да се о овом случаjу расправља на сjедници одбора директора одржаноj у првоj половини фебруара, већина чланова тог тиjела jе одлучила да ту тачку не уврсти у дневни ред.

Он у приjави предлаже тужилаштву да, осим саслушања приjављених, изврши увид у пословну документациjу Клиничког центра, односно у обрачунске листе за наведени период, али и да саслуша директорицу КЦЦГ-а Љиљану Радуловић и као свjедока шефицу рачуноводства у тоj здравственоj установи Милицу Зековић, као и радницу на одржавању чистоће коjоj jе, како наводи, повjерен задатак да опомиње запослене да након 15 сати ниjе дозвољено задржавање у службеним просториjама и да обавjештава менаџмент ако неко од запослених остане у тим просториjама након радног времена.

image

Брајовић

Фото: Приватна архива

Браjовић је поновио да се приjе подношења кривичне приjаве Основном државном тужилаштву 10. децембра прошле године обратио дописом директорици Љиљани Радуловић, у коjем jу jе упознао са своjим сумњама.

– Нијесам једини који се обраћао менаџменту и указивао на проблеме у раду и кршење закона у установи. Већину пријава актуелна управа неће ни да разматра, док се експресно воде дисциплински поступци против радника који нијесу лојални и који им не одговарају – тврди Брајовић.

Из Синдиката слободних радника Клиничког центра, чиjи jе секретар Браjовић, прекjуче jе саопштено да "директорица Радуловић спроводи класичне комунистичке чистке над неподобним и другачиjе мислећим члановима свог колектива, што ниjе радио ни ДПС у годинама своjе наjвеће снаге и политичког монопола".

Они подсjећаjу да jе Браjовић почетком jануара предводио протесте због потписивања гранског колективног уговора коjим се половина запослених у здравству – немедицински кадар – "брутално дискриминише" због неравномjерног повећања зарада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:05