Пресађивање органа у КЦЦГ (архива) / -дан
03/02/2022 u 08:11 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из Фонда "Дану" саопштили: За три операције прошле године дали 140.000 еура

Осигурано лице уз захтjев коjи подноси Фонду, у обавези jе да поднесе и конзилиjарни извjештаj конзилиjума Клиничког центра за упућивање на лиjечење ван Црне Горе и другу медицинску документациjу о претходном лиjечењу, наводе из Фонда

Из Фонда за здравствено осигурање "Дану" је саопштено да су прошле године платили 140.000 еура за лијечење пацијената којима су обављене трансплантације јетре и бубрега у Турској, од којих је било једно дијете. Из Фонда истичу да немају правног основа да дјелимично покривају трошкове трансплантације грађанима који сакупљају новац како би отишли на лијечење у иностранство. Иако се на листи чекања Министарства здравља за трансплантацију органа налази 50 обољелих, од којих је петоро дјеце, у Клиничком центру се већ двије године не спроводи програм пресађивања органа. То је довело до тога да грађани морају да моле и траже новчану помоћ како би самостално ишли на лијечење у Турску или Бјелорусију. Из Фонда упозоравају надлежне институције да са опрезом приступају трансплантационој политици, јер су све присутније трговине људским органима.

– Током 2021. године два осигураника су упућена у болницу Ацибадем, Истанбул, Турска, на лиjечење – дjелимична трансплантациjа jетре од несродног подударног даваоца. Циjена трансплатациjе по jедном осигуранику износила jе 60.000 еура. Други осигураник (диjете), упућено jе у болницу Ацибадем на трансплантациjу бубрега (ђед донор). Циjена трансплантациjе износила jе 20.000 еура. Поред трошкова лиjечења, Фонд jе сносио и трошкове превоза за осигураника и донора – истичу из Фонда.

Из те институције поручују да Фонд не води трансплантациону политику у Црноj Гори.

– Фонд jе у оквиру своjих овлашћења у обавези да примjењуjе закон, у диjелу права осигураних лица на лиjечење ван Црне Горе. Поступак упућивања прописан jе Правилником о начину и поступку упућивања осигураних лица на лиjечење ван Црне Горе, тако да Фонд спроводи поступак коjи jе дефинисан када се поступа по захтjевима осигураних лица на упућивање на лиjечење ван Црне Горе. Осигурано лице је уз захтjев коjи подноси Фонду, у обавези да поднесе и конзилиjарни извjештаj конзилиjума Клиничког центра Црне Горе за упућивање на лиjечење ван Црне Горе и другу медицинску документациjу о претходном лиjечењу. Захтjев разматра Комисиjа за лиjечење у иностранству, коjа jе медицинско тиjело вjештачења у овим поступцима, тако да се на основу одобрења ове комисиjе доноси рjешење о упућивању осигураног лица у предложену установу на лиjечење – кажу из Фонда.

На питање да ли постоји неки други модел за финансирање трансплантација грађанима који су приморани да сакупљају средства за долазак ван Црне Горе путем хуманитарних акција, из Фонда наводе да не постоји други начин осим на основу упута конзилкијума КЦЦГ.

– Фонд нема другог начина да "обезбиjеди" лиjечење осигураним лицима коjима jе потребна трансплантациjа, нити има правног основа да дjелимично покрива трошкове лиjечења или да евентуално одобрава неке новчане помоћи осигураним лицима, коjима jе потребна трансплантациjа. Државне институциjе коjе воде здравствену политику, свакако треба са опрезом да приступаjу трансплантационоj политици, jер су све присутниjе трговине људским органима, што се никако не смиjе дозволити – упозоравају из Фонда.

Д.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:20