Весна Братић / - фото: Лазар Ружић
17/06/2022 u 06:22 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из Министарства просвјете потврђено "Дану": Војиновић наставља са смјеном кадрова Весне Братић

Из Министарства просвјете су на наше питање поручили да неће дозволити да се политика мијеша у образовање

Из Министарства просвјете "Дану" је саопштено да се у 30 основних школа спроводи избор директора jeр се установе налазе у в.д. стању од јула прошле године када је претходно руководство смијенило преко 240 челника образаовних установа, Из министарства истичу да су разријешили в.д. директора ОШ "21. мај" из Подгорице и ОШ "Мексико" и Бара Радмилу Мугошу и Драгана Рондовића због раније утврђених неправилности приликом именовања. На мјесто Мугоше именована је Лепосава Фуртула, док је на челу школе у Бару Лола Булатовић. Укупно 157 директора образовних установа тужило је претходно Министарство просвјете, науке, културе и спорта на челу са бившом министарком Весном Братић због наводно незаконитих разрјешења.

Нови министар просвјете Миомир Војиновић на тој функцији се налази од 28. априла. Синдикати су и од њега, као и претходне министарке, тражили деполитизацију школа и да директоре, умјесто министра, бирају школски одбори.

– Смијењени су вршиоци дужности директора у ОШ "Мексико" у Бару и ОШ "21. маj" у Подгорици. У СМШ "Данило Киш" у Будви в.д. директора jе истекао мандат и постављен jе нови вршилац дужности. Треба разграничити смиjењене в.д. директора школа од оних коjима jе истекао мандат, као што jе случаj у ОШ "Шћепан Ђукић" у Лиjевоj Риjеци. Такође, чекамо инспекциjске извjештаjе из jош неколико школа, гдjе постоjе информациjе да постоjећи директори не испуњаваjу услове за обављање функциjе. Када будемо имали потпуну информациjу, спремни смо jе подиjелити са jавношћу – истакли су из Министарства просвјете.

Часови ће трајати по 45 минута

Из Министарства просвjете јуче је саопштено да планирају да школски час од септембра траjе 45 минута. Како кажу, све зависи од епидемиjе вируса корона па ће одлуке доносити у сарадњи са Министарством здравља.

– Министарство просвjете припрема се за наредну школску годину 2022/2023. године, по плану и програму за часове у траjању од 45 минута, уколико нам то епидемиолошка ситуациjа дозволи – казали су из Министарства просвjете.

Додаjу да ће се све одлуке у вези са траjањем школског часа доносити у сарадњи са Министарством здравља.

– Организациjа наставе, односно траjање часова, нажалост, зависи од епидемиjе вируса корона и здравственог стања нациjе. Све одлуке у вези са дужином траjања часова доносиће се у сарадњи са надлежним министарством – додају из Министарства просвjете.

Одговарајући на питање да ли је по закону то што од јула траје в.д. стање у једном броју школа и шта ће предузети, из министарства су казали да је завршен већи дио процедуре за именовање директора.

– Потребно jе да jавност зна да jе већи дио процедуре обављен, и да се "случаj" са в.д. директора приводи краjу. Школе су расписале конкурс за директорске позициjе, формиране су комисиjе коjе су обавиле интервjуе са кандидатима коjи испуњаваjу прописане услове и већ су разматрани приложени програми кандидата о развоjу установе за коjу конкуришу. Риjеч jе о избору директора 30 основних школа у Црноj Гори – наводе из министарства.

Упитани хоће ли министарство моћи да се избори са проблемом партиjског запошљавања особља и именовања директора, истичу да мора и хоће.

– Министарство мора и хоће да се избори са, нажалост, усвоjеном праксом да се политика миjеша у све сегменте друштва, па и у образовању. То нећемо дозволити. Свим капацитетима Министарства просвjете борићемо се за деполитизациjу образовног система – поручују из тог ресора.

Упитани да ли треба миjењати начин избора директора и да ли ћете уважити захтjеве наставника да наставничка виjећа имаjу веће ингеренциjе при именовању директора кажу да према Општем закону о образовању, односно његовим измjенама и допунама из jуна 2021. године Наставничком виjећу су повећане ингеренциjе.

– Приликом избора директора основних и средњих школа, Наставничко виjеће на захтjев министра, у року од 15 дана доставља писано изjашњење о предложеном кандидату. Уколико Наставничко виjеће у прописаном року не достави писано мишљење о предложеном кандидату, министар може спровести поступак избора кандидата. Мишљење Наставничког виjећа ниjе обавезуjуће, али jе дио процеса и релевантан чинилац приликом доношења одлуке о избору директора – кажу из тог ресора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:16