Неће бити укидања ношења маски / Фото: Иван Петровић
16/06/2021 u 07:30 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
StoryEditor

Из Министарства здравља саопштили: Рано је говорити о крају епидемије, маске остају

На основу табела и праћења епидемије од 29. маjа до 11. jуна јасно је да се броj активних случаjева смањуjе и да jе кумулативна инциденца за 14 дана 58, истичу из министарства за "Дан"

Из Министарства здравља "Дану" је јуче саопштено да још не постоје услови да се укине ношење маски и прогласи крај епидиемије вируса корона, јер за то тренутно не постоје услови. Наглашавају да су приправни због нових сојева вируса, јер поједине земље не попуштају епидемиолошке мјере. У Црној Гори су јуче од последица вируса корона обољела још 24 грађанина.

– Професионална тиjела коjа функционишу под окриљем Министарства здравља свакодневно прате и анализираjу ситуациjу на терену, не само код нас, у земљи, већ и у региону и свиjету. Били бисмо наjсрећниjи када бисмо поскидали маске и кад би укинули обавезу држања одстоjања, међутим, услови за то тренутно не постоjе. Црну Гору, у коjоj jе тренутно око 400 инфицираних вирусом корона, не можемо посматрати изоловано. Упркос томе што jе епидемиолошка ситуациjа све боља, приправни смо, између осталог, и због нових вариjанти вируса због чиjе приjетње jе нпр. Уjедињено Краљевство одложило попуштање мjера – истичу из министарства.

На питање које критеријуме треба испунити за проглашење краја епидемије, из министарства су одговорилии да је о томе рано говорити.

– Наравно да jе рано говорити о проглашењу краjа пандемиjе. Црна Гора ће се, када се стекну услови за то, водити наjвишим свjетским стандардима тим поводом. Одлуке о проглашавању краjа епидемиjе варираjу од државе до државе и зависе од више чинилаца – казали су из министарства.

Нагласили су и да Институт за jавно здравље редовно, на дневном нивоу, прати стање на терену.

– На основу табела и праћења епидемије од 29. маjа до 11. jуна јасно је да се броj активних случаjева смањуjе и да jе у последњих 14 дана кумулативна инциденца 58. Табела са броjем обољелих у jануару показује да jе кумулативна инциденца у првоj половини мjесеца била преко хиљаду. Ово су докази да су критике диjела jавности усмjерене ка Министарству здравља из тог периода биле неосноване и мотивисане немедицинским разлозима – казали су из тог ресора.

Ревакцинисане 118.303 особе или 19,4 одсто

У Црноj Гори су досад аплициране 265.964 дозе вакцина против вируса корона, обjављено jе на саjту ковидодговор.ме. Прву дозу вакцине примило jе 145.636 грађана или 23,5 одсто, а другу 118.303 особа или 19,4 одсто укупног становништва. Досад jе првом дозом вакцинисано 31,9 одсто пунољетног становништва, а ревакцинисано 25,9 одсто. Из Института је сопштено да су задовољни бројем вакцинисаних грађана, тако да уз број грађана који су прелажили корону, имамо одређени степен колективног имунитета. Из ИЈЗ су апеловали на све који нијесу примили вакцину да се упуте ка вакциналним пунктовима како би заштитили себе и своју породицу.

Из ИЈЗ наводе да је су лабораториjе завршиле анализу и Институту доставиле резултате за 1.229 узорака на нови вирус корона.

– Нових осам случаjева вируса регистровано је у Пљевљима, Подгорици четири, Тивту три, Беранама, Бару, Биjелом Пољу по два, Рожаjама, Улцињу и Плаву по један. Укупан броj преминулих повезаних са ковид-19 инфекциjом у Црноj Гори од почетка пандемиjе jе 1.602 – кажу из ИЈЗ.

Узимаjући у обзир све новооткривене случаjеве као и броj опорављених, укупан броj тренутно активних случаjева ковида-19 у Црноj Гори износи 406. Од почетка епидемије у Црној Гори је броj регистровано 99.988 случаjева инфекциjе новим вирусом корона.

Из Клиничког центра је саопштено да је се у тој установи лијечи укупно 19 заражених пацијената.
- Од њих jе седам животно угрожено - наводи се у саопштењу.

Izdvojeno

01. avgust 2021 11:49