Помоћ локалне управе добиће до 20 пчелара старости до 30 година / -Б.Је.
17/04/2022 u 06:40 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из пљеваљског Удружења пчелара „Матица” сугеришу: Субвенције дати свим пчеларима почетницима

Мјере подршке не би требале да буду ограничене старошћу нових пчелара, па би субвенције требало да добију и пчелари који имају преко 30, односно 40 година, сматра Жарко Драгашевић

Влада и Општина Пљевља дају субвенције почетницима у пчеларству, али из Удружења пчелара "Матица" сугеришу да оне не би требале да буду ограничене старошћу нових пчелара, те да мјере подршке треба да добију сви пчелари почетници, па и они који имају преко 30, односно 40 година. Према правилима Владе помоћ могу добити пчелари који почињу са пчеларењем и који су старости од 18 до 40 година. Локална управа је отишла корак даље па постиче пчеларе старости од 18 до 30 година.

- Из општинског буџета помоћ ће добити до 20 пчелара почетника са по три пчелиња роја на 5 ЛР или ДБ рама, од чега три са леглом и два са медом и поленом. Подршка износи 100 одсто набавне вриједности и могу је остварити млади пчелари старости од 18 до 30 година, саопштено је из локалне управе.

Предсједник Удружења пчелара "Матица" Жарко Драгашевић сматра да треба укинути ограничење у годинама када се дају мјере подршке. Он истиче да у садашњим приликама већина тих младих пчелара, и поред помоћи из државног и локаланог буџета, након годину одустаје од пчеларења.

image

Жарко Драгашевић

-Б.Је.

-Мислим да је довољно да стоји да се ради о пчелару почетнику. Ако имамо ограничење у годинама и форсирамо причу о наводно младим пчеларима, онда имамо ситуацију да послије прве године до 80 одсто пчелара прекида са пчеларењем - каже Драгашевић и додаје да би било добро да и они који су пред пензиом или су у пензији добију подршку да се баве пчеларством.

-Млади људи, често када крећу да се баве пчеларством, одмах рачунају добит. Сједну и крену са прорачунима колико имају кошница, колико ће бити меда, као и колико ће добити новца. Међутим, наиђе лоша година, добити нема а онда ти млади пчелари све напуштају. Сматра да би људи који су пред пензијом или примају пензију другачије приступили овом послу, можда више их хобија него из користи- каже Драгашевић.

Додатне проблеме донијела пандемија корона вируса

Пљеваљска локална управа претходних година имала је мјере подршке пчеларима почетницима, старости до 40 године. У међувремену донијета су нова правила, гдје се наводно жељело што више млађих људи постаћи да се бави пчеларством. Иначе, млади пчелари последњих година суочили са бројним невољама, јер су године биле сушне или превише кишне, па нијесу одговарале за рад пчелињих друштава. Током 2021. и 2020. године бројни пљеваљски пчелари су тврдили да су у минусу и да са приносима меда не могу да покрију трошкове рада. Додатне проблеме донијела је и пандемија корона вируса, која је онемогућила одржавање разних манифестација и трибина на којима пчелари имају могућност да размијене искуства и да стекну нова знања.

Према његовом мишљењу давање подршке свим почетницима у пчеларству помогло би и пензионерима који имају мала примања, а којих у пљеваљској општини има изузетно много. Устало, каже он, пензионери имају доста и времена на располагању па би се могли максимално посветити пчеларењу.

-Не видим потребу да се старијим лицима ускраћује подршка. Пчеларством може да се баве лица са двадесет али и са шесдесет и више година. Чак многи млади људи су спутани да се баве пчеларством, јер или се још школују или тек почињу са радом,па немају толико времена - каже Драгашевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:55