/ фото: УРА
08/07/2021 u 17:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јелушић и Зороњић присуствоваће комеморацији у Сребреници

Из грађанског покрета УРА су подсјетили да ће комеморацији у Поточарима присуствовати и потпредсједник Владе Црне Горе и лидер УРЕ Дритан Абазовић

Ове године навршава се 26 година од геноцида над грађанима Сребренице, заштићене зоне Уједињених нација. Тим поводом, посланице коалиције Црно на бијело Божена Јелушић и Суада Зороњић, заједно са грађанским активистом Ибрахимом Чикићем, на позив да присуствују комеморацији у Меморијалном центру Поточари, боравиће у Сребреници.

Из грађанског покрета УРА су подсјетили да ће комеморацији у Поточарима присуствовати и потпредсједник Владе Црне Горе и лидер УРЕ Дритан Абазовић.

- Резолуцијом Вијећа сигурности УН-а, подручје Сребренице је проглашено заштићеном зоном УН-а, те је од 1993. до 1995. године било под непосредном контролом и заштитом снага УН-а. Уједињене нације нису испуниле своју обавезу, већ су заштићену зону препустиле војсци и полицији Републике Српске, које су и починиле геноцид. Тада су убијене најмање 8372 особе, а, према неким подацима, и до 12 500 лица. До сада је из масовних гробница на овом подручју ексхумирано више хиљада посмртних остатака, од којих је 6 541 идентификовано и сахрањено у Поточарима. Ове године ће приликом комеморације бити сахрањено још око 20 идентификованих жртава овог злочина- саопштено је из УРА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:23