/ Владика Јоаникије нови митрополит црногорско-приморски - Дан
29/05/2021 u 18:08 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сабор СПЦ: Jоаникије нови митрополит црногорско-приморски

Владика будимљанско-никшићки Jоаникиjе изабран jе за митрополита црногорско-приморског СПЦ

Сабор Српске православне цркве изабрао је владику будимљанско-никшићког Jоаникиjа за митрополита црногорско-приморског.

Владика Јоаникиjе је до сада био епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополиjе црногорско-приморске од упокоjења митрополита Амфилохиjа, 30. октобра прошле године.

На сједници су изабране jош неке владике.

Око избора митрополита и владика много се шпекулисало протеклих дана, а ниjе била искључена могућност да се владики Jоаникиjу подужи мандат администратора МЦП.

Иначе, редовно маjско засједање Сабора почело jе у понедјељак у Храму Светог Саве на Врачару.

Биографиjа митрополита Jоаникиjа

Митрополит Jоаникиjе Мићовић рођен jе 20. априла 1959. године у Велимљу (Бањани). Гимназиjу jе завршио у Никшићу. Дипломирао jе на Богословском факултету СПЦ у Београду 1990. године и апсолвирао филозофиjу на Филозофском факултету у Београду.

Замонашио се у Манастиру Ћелиjа Пиперска 30. октобра 1990. године.

Рукоположен jе у чин jерођакона 7. фебруара 1991. године, а у чин jеромонаха 17. фебруара 1991. године, када jе и постављен за в.д. настоjатеља Манастира Савина.

За настоjатеља Цетињског манастира, наставника и главног васпитача у новообновљеноj Цетињскоj богословиjи постављен jе 1. септембра 1992. године.

Септембра 1995. године унапријеђен jе у чин протосинђела и постављен за в.д. ректора Цетињске богословиjе.

За викарног епископа будимљанског изабрао га jе Свети архиjереjски Сабор на редовном засједању у маjу 1999. године. У чин епископа хиротонисао га jе 3. jуна 1999. године на Цетињу патриjарх Павле, уз саслужење митрополита Амфилохиjа и jош 12 архиjереjа.

Свети архиjереjски Сабор СПЦ на маjском засједању 2001. године основао jе Епархиjу будимљанско-никшићку са сједиштем у Ђурђевим Ступовима и за њеног администратора поставио jе викарног епископа будимљанског Jоаникиjа.

На маjском засједању Сабора СПЦ следеће године изабран jе за епископа будимљанско-никшићког, а устоличење jе обављено 4. августа у Манастиру Ђурђеви Ступови у коjем jе било древно сједиште Епископиjе будимљанске коjу jе основао Свети Сава 1220. године.

Од избора за епископа будимљанско-никшићког епископ Jоаникиjе покренуо jе обнову раниjе порушених и изградњу нових цркава и манастира, више од 60 светиња од коjих су већина већ завршене и освештане, обjављено jе на саjту Епархиjе.

До сада jе био члан Синода СПЦ у два мандата: од 2005. до 2007. године и од 2012. до 2014. године.

Бави се писањем студиjа и чланака из области богословља, историjе СПЦ и књижевности обjављуjе, а обjавио jе и jедну књигу.

Сабор Српске православне цркве (СПЦ) данас jе на засjедању прво изабрао Синод.

Њега ће чинити патриjарх Порфириjе, митрополит дабробосански Хризостом, епископ сремски Василиjе, крушевачки Давид и епископ зворничко-тузлански Фотиjе, преносе медиjи.

image

Владика Методије

- Дан
Методије на челу Епархије будимљанско-никшићке

Литургиjом у Храму Светог Саве у Београду данас jе започело редовно годишње засjедање Сабора Српске православне цркве (СПЦ).

На чело Епархиjе будимљанско-никшићке умjесто епископа Jоаникиjа, коjи jе изабран за митрополита црногорско-приморског, постављен jе епископ Методиjе.

Методиjе jе претходно био викарни епископ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 01:09