/ - Састанак генералних секретара
25/10/2021 u 09:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кларић: Скупштина Црне Горе је најтранспарентнији парламент у региону

Генерални секретар Скупштине на састанку генералних секретара парламената држава чланица Савјета Европе

Генерални секретар Скупштине Црне Горе Александар Кларић учествовао је на састанку генералниих секретара парламената држава чланица Савјета Европе, који је одржан 22. октобра у Атини, у оквиру Европске конференције предсједника парламената.

- Утицај пандемије коронавируса на динамику рада законодавних тијела, изазови прилагођавања новим околностима и стратегије парламената након пандемије биле су кључне теме састанка. Приликом размјене искустава и најбољих пракси, посебан акценат је стављен на представљање иновација и различитих модалитета које су парламенти увели као одговор на епидемиолошку кризу, те на разматрање успјешних рјешења која ће наставити да се примјењују и након завршетка пандемије- наводе у саопштењу.

Кларић је предочио искуство црногорског парламента у управљњу кризом, посебно се осврћући на актуелне пројекте и постигнути напредак на пољу отворености и транспарентности институције. 

У том контексту, генерални секретар је истакао да је Скупштина Црне Горе и ове године најтранспарентнији парламент у региону. Упркос тој чињеници, али и позитивним налазима о овом питању у посљедњем извјештају Европске комисије о Црној Гори, Кларић је указао да ће Скупштина наставити да улаже напоре у циљу даљег јачања принципа отворености како би се омогућило што шире укључивање јавности и боља контрола рада парламента. Са тим циљем, Скупштина је и покренула Парламентарни канал у сарадњи са Радио и Телевизијом Црне Горе, који је посвећен редовном парламентарном раду и на којем је могуће пратити преносе сједница Скупштине и радних тијела. 

Када је ријеч о стратегији даљег развоја, Кларић је представио пројекат еПарламента, чија је реализација у завршној фази, те нагласио да ће дигитализација законодавног процеса олакшати поступак предлагања, разматрања и усвајања парламентарних аката и омогућити бољи и бржи приступ информацијама и документима, правовременост и транспарентност, као и отворенији приступ, веће повјерење и одговорност. 

У погледу модернизације, саопштио је да се у Скуштини Црне Горе реализује више активности усмјерених на побољшање услова рада посланика и Службе и отворености у складу са принципима одрживости и унапређења животне средине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 00:29