Радуловић / Фото: Лазар Ружић
21/04/2022 u 06:21 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Клинички и директорка Радуловић прекршајно кажњени са 1.100 еура

У налазу инспектора рада пише да је руководилац службе именован без потребног радног искуства предвиђеног законом

Инспекција рада изрекла је Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) и директорки Љиљани Радуловић прекршајну казну у износу до 1.100 еура због кршење Закона о раду и непостојања одлуке о прековременом раду, док је надзором утврђено и да су незаконито именоваали руководиоца службе за економске и финансијске послове.

Из Управе за инспекцијске послове "Дану" је саопштено да је по пријави запосленог инспекцијским надзором утврђено да је руководство КЦЦГ увело прековремени рад у Служби за економске и финансиjске послове супротно члану 64 Закона о раду, односно констатовано jе непостоjање одлука о прековременом раду коjе jе субjекат надзора био дужан да достави инспекциjи у року од три дана од дана доношења истих.

У налазу инспектора рада Николе Томашевића, у који је "Дан" имао увид, истиче се да је на функцији руководиоца службе за економске и финансијске послове незаконито постављена Љиљана Перуничић која не испуњава услове предвиђене правилником о организацији и систематизацији радних мјеста.

– Инспекциjским надзором утврђено је да jе прековремени рад у Служби за економске и финансиjске послове уведен супротно члану 64 Закона о раду, односно констатовано jе непостоjање одлука о прековременом раду коjе jе субjекат надзора био дужан да достави инспекциjи у року од три дана од дана доношења истих. Рjешења коjим се одобрава исплата прековремених сати су потписана од стране извршног директора. За поступање супротно члану 64 Закона о раду издати су прекршаjни налози за правно и одговорно лице у правном лицу у укупном износу од 1.100 еура. Тачно jе да jе извршен инспекциjски надзор по инициjативи запосленог. Приликом исплате зарада ниjе било кршења закона, односно свим запосленима jе уредно увећана и исплаћена зарада за остварене прековремене сате. Међутим, констатована jе неправилност када jе у питању сама процедура увођења прековременог рада – истичу из инспекције.

У налазу инспектора Томашевића истиче се да је надзор завршен 15. априла и да је утврђено да руководилац службе за економске и финансијске послове Перуничић не испуњава посебне услове јер на дан распоређивања није имала три године радног искуства.

– Љиљана Перуничић не испуњава посебне услове предвиђене правилником о организацији и систематизацији радних мјеста. Правилником је прописано да је за радно мјесто "руководилац у служби за економске и финансијске послове" неопходно високо образовање у обиму од 240 ЕЦТС кредита, седми ниво образовања Економски факултет и три године радног искуства. Док је увидом у рјешење 801/20 од 10. јуна 2021. године утврђено да је Љиљана Перуничић завршила факултет за пословну економију и право Бар 10.6.2021. године, из чега произилази да иста на дан распоређивања нема три године радног искуства прописаног у смислу члана члана 5 став 1 тачка 8 Закона раду, у неопходној квалификацији образовања, односно стручној квалификацији, а што је супротно члану 20 став 1 Закона о раду, па иста не може покривати радно мјеста руководиоца у служби за економско финансијске послове. Даље је утврђено да је прековремени рад у служби за економско финансијске послове уведен супротно члану 64 закона о раду. На основу свега наведеног, сходно члану 36 Закона о инспекцијском надзору, донијета је мјера указивања за неправилности из члана 20 Закона о раду, док су за поступање супротно члану 64 Закона о раду издати прекршајни налози за правно и одговорно лице у правном лицу – наводи се у налазу инспектора Томашевића.

Службеник у КЦЦГ Слободан Брајовић поднио је 28. фебрура пријаву тужилаштву и инспекцији против руководилаца службе за економске и финансијске послове због сумњи да су незаконитим обрачуноом прековремених сати оштетили буџет установе.

Брјаовић је након изношења сумњи у обрачуне прековремених суспендован и против њега се води дисциплински поступак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:17