Милан Кнежевић / - фото: ДНП
03/05/2022 u 10:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кнежевић: Лик Душка Јовановића остаје као вјечна опомена и свијетли примјер борбе за јавност ријечи у ЦГ

Он напомиње да је и у посљедње вријеме у Црној Гори било атака на посленике јавне ријечи код нас, срећом, са мањим посљедицама,

Предсједник ДНП ЦГ, Милан Кнежевић, у име партије, као и у своје име, у честитки поводом 3. маја, Свјетског дана слободе медија, поздравља све слободољубиве грађане и њихова очекивања да медији у Црној Гори напокон почну да раде, ослобођени од јавних и скривених притисака режимске олигархије.

Кнежевић притом истиче да земља, у којој је огољен скандалозни дил највиших правосудних и полицијских структура, као и свака друга заробљена дубока држава под контролом групе мрачњака, и даље не може очекивати стварне и видљиве помаке на плану слободе медија и јавне ријечи.

Према мишљењу предсједника ДНП-а, сходно изневјереној вољи бирача од 30. августа 2020. године, присутне су и мрачне прогнозе да ће садашња вјештачка већина у Парламенту, и Влада, као нуспродукт воље грађана, учинити и додатне напоре да угуши и оно мало слободних медија, те не би чудио нови атак и на Јавни сервис, који је у протеклом периоду ипак успио да издигне ниво професионалности у циљу објективног информисања грађана.

По лидеру ДНП-а, не смије се заборавити да режимске структуре још нијесу положиле рачуне за бруталне атаке и покушаје убиства новинарке Оливере Лакић, и новинара Туфика Софтића, нити су, што Кнежевић апострофира, разоткривени сви извршиоци и налогодавци гнусног убиства Душка Јовановића, којег се правдољубива Црна Гора увијек сјећа, посебно на Свјетски дан слободе медија.

Лик Душка Јовановића, истиче предсједник ДНП-а, остаје као вјечна опомена и свијетли примјер борбе за јавност ријечи у Црној Гори, новинара о чијој трагичној судбини је писала и сва свјетска штампа, али ни то није помогло да истина о његовој херојској смрти изађе на видјело и правда буде задовољена.

Кнежевић напомиње да је и у посљедње вријеме у Црној Гори било атака на посленике јавне ријечи код нас, срећом, са мањим посљедицама, што коначно мора представљати прошлост  у знак оздрављења укупне друштвене слике и поштовања за све посленике новинарске професије на њиховом тешком и одговорном задатку. 

Предсједник ДНП-а указује и на сумње међународне јавности да је и смрт малтешке новинарке Дафне Каруана Галиције везана за разоткривање сумњиве инвестиције Малте у Црној Гори, улцињског вјетропарка “Можура”, те и овај трагичан случај и додатно указује да су “трагови многи до пећине”. 

Имајући у виду ове, и њима сличне есктремне примјере бруталног гушења јавне ријечи, Кнежевић сматра да Црна Гора коначно мора направити снажан отклон од свог међународног имиџа дубоке државе с флагрантним примјерима кршења слобода јавне ријечи и гушења медија.

А то је по њему могуће учинити једино побједом демократије на свим предстојећим локалним, потом и парламентарним изборима у Црној Гори, кад ће се коначно разбистрити политичка ситуација и видјети ко су стварни борци за слободу јавне ријечи и демократију, а ко они који фингирају борбу за исте вриједности, као колаборационисти бившег режима, којем су на провидан начин управо дали шансу да се врати из музеја воштаних фигура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 11:30