Са Смиљком Кадовић упизнали маркетиншку страну новинске куће / Дан
10/05/2022 u 11:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Компанија Јумедиа Монт угостила ученике СЕШ „Васо Алигрудић”: Писање је љубав према истини

Настоjали смо да им приближимо начин функционисања наших медиjа и да им дан праксе проведен код нас буде занимљив, поручила је Смиљка Кадовић, директорица маркетинга

Ученици првог разреда Средње стручне школе „Васо Алигрудић“ Иван Вукчевић, Матија Стевановић, Блажо Оташевић и Марио Вуковић посјетили су јуче компанију Јумедиа Монт и из разговара са запосленима у редакцији Дневне новине „Дан“, радио станица „Д“ и „Д+“ и портала „Дан“ сазнали начин функционисања медија.

Посјета најтиражнијем и најчитанијем медију организована је у оквиру „Акционог дана“, а у склопу пројекта Уније средњошколаца. Како новина долази до потрошача ученицима је објаснила Смиљка Кадовић, директорка маркетинга дневне новине „Дан“.

– Драго ми jе што смо и овог пута угостили средњошколце и подржали дугогодишњи проjекат Униjе средњошколаца. Настоjали смо да да им приближимо начин функционисања наших медиjа и да им дан праксе проведен код нас буде занимљив – саопштила је Кадовић.

Како функционише портал Дан објаснила је Блаженка Кликовац.

image

Кликовац: Рад на порталу изискује посвећеност

Дан

– Новинар мора благовремено да пласира информацију тачну, актуелну, да читаоцима буде занимљива, истинита. Мора се поштовати новинарски кодекс. Није у питању само пласирање информације, већ о свему треба да се води рачуна. Новинарство је јако захтјевна и лијепа професија, за новинарство се живи. Портал је много дургачији у односу на штампани медији и ту је битна брзина – морате бити први на лицу мјеста, медијски писмени да би могли да извјештавате о неком догађају – навела је уредница Кликовац.

Како новинари долазе до информација, која су основна новинарска начела ђацима ове васпитно-образовне установе приближила је Љиљана Минић, уредник редакције Подгорицом.

image

У редакцији Подгорицом

-Архива

– Писање је обична, сасвим људска и лична љубав према истини којом многима не дамо мира. Уколико желите да пренесете глас народа морате да сиђете низ улицу, а онда разнолико и довољно интригантно направите причу. Уколико желите да продужите новинарску лозу, треба младе новинаре изнова учити, отварати им видике и показати како без остатка ваља служити истини. То је двострука мисија коју редакција Подгорицом његује више од двије деценије – каже Љиљана Минић.

Како функционише радио станица Ивану, Матији, Блажу и Мариу показали су водитељи Теодора Милинковић и Немања Ракочевић и тонац Јован Којичић.

image

Водитељи и тонци приближили рад два радија

-Архива

Директорица радија Д и Д+ Санда Ракочевић саопштила је да их увијек одушеве интересовања ђака како и на који начин функционише радио станица.

–Ђацима је било интересантно све што се тиче нашег рада, а оно што је било предмет њихове знатижеље је заправо техника. Занимало их је какви су компјутери потребни да би се измонтирао програм који иде на радио станици. По први пут смо добили питање каква је изолација потребна у просторијама радија како би било адекватно звучно изоловани што значи да су се ученици ове школе унапријед информисали о томе шта је све потребно. Добили су одговоре на сва питања, и сматрам да смо им ми приближили рад једне радио станице. Упознали су се са водитељима, тонцима и продуцентима. Надам се да ће једно дана, баш неко од тих људи којима смо пробудили интересовање бити неко ко ће радити на радију – поручила је Санда Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 16:46