/ - принтскрин
23/02/2022 u 09:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Љекар из Берлина уз помоћ робота прегледа пацијента КЦЦГ

Робот за телемедицину се састоји од монитора, камере, микрофона и звучника. Камера је толико високог квалитета да може да зумира и покрет ока, казала је др Гаснер

У случајевима када се у Клиничком центру Црне Горе (КЦГГ) лијече комплексни ковид пацијенти, од јуче је могуће обезбиједити друго мишљење о наставку терапије од љекара болнице Шарите из Берлина. То омогућава робот који је намијењен телемедицини, а који је донација Института Роберт Кох из Њемачке нашој болници, саопштено је из Клиничког центра.

Стручњаци из Берлина, др Андреас Јансен и др Мартина Гаснер, на лицу мјеста, са колегама из КЦЦГ, преко робота су приказали првог пацијента колегиници из Њемачке. Консултације са наше стране водила је др Валентина Вујовић Калинић. Др Мартина Гаснер објаснила је на који начин робот функционише.

„Робот за телемедицину се састоји од монитора, камере, микрофона и звучника. Камера је толико високог квалитета да може да зумира и покрет ока. Пратимо параметре и на респиратору. Покрет камере контролише доктор из Берлина и он може да прегледа комплетног пацијента, чак прати и његово дисање. Процес контролише и доктор у Подгорици без чије сагласности љекари из Њемачке не могу да приступе роботу. Суштински, телемедицина обезбјеђује друго мишљење код комплексних пацијената. У почетку ћемо имати три консултације недјељно, а ако будете жељели, обезбиједићемо и више прегледа“, казала је др Гаснер.

Уручивању јучерашње донације и првом прегледу присуствовала је и министарка здравља, др Јелена Боровинић Бојовић која је оцијенила да је КЦЦГ на добром путу да постане регионални центар за телемедицину у региону. 

„Црна Гора је прва земља Западног Балкана која је са Њемачком договорила сарадњу у области телемедицине и Министарство здравља је захвално на повјерењу угледних њемачких колега, а ја сам сигурна да ће црногорски здравствени систем оправдати и надмашити очекивања“, казала је др Боровинић Бојовић.

Подршку у остварењу тог циља, Црна Гора је добила од замјеника директора Центра за међународну здравствену сигурност Института Роберт Кох, др Андреаса Јансена, који борави у званичној посјети нашој земљи.

Подсјећамо, љекари КЦЦГ се од новембра прошле године усавршавају у њемачкој болници Шарите.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:53