Др Александар Мачић, директор Болнице за психијатрију у Котору / -Б.М.
10/03/2022 u 06:40 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мачић: Фале кревети за зависнике и психијатријске пацијенте

Стање је мање-више као и раније, имамо око 120 лица која су и прије лијечена овдје и живе у установи, а укупан капацитет је 240 постеља, каже директор болнице Александар Мачић

Директор Специјалне болнице за психијатрију у Доброти Aлександар Мачић казао је за "Дан" да константно имају листе чекања на одјељењима за зависнике и акутне психозе, јер не располажу са довољно кревета за психијатријске пацијенте и зависнике којима је потребно лијечење. Он истиче да је само четвртина или 60 кревета намијењено за акутне пацијенете који одмах захтијевају психијатријско лијечење, док 120 бивших (социјалних) пацијената живи у установи јер немају гдје да оду након лијечења. Он упозорава да су капацитети установи неадекватни и да на томе треба радити. Објашњава и да недостатак кадра покушавају да ријеше запошљавањем додатног број медицинских техничара.

– Имамо листу чекања на одјељењима за лијечање зависности гдје постоји девет кревета за третмане корисника психоактивних супстанци и још толико за зависнике од алкохола. Тако да због недовољних капацитета мора постојати листа чекања. Не знам прецизно колико тренутно људи чека на лијечење болести зависности јер се то мијења на дневном нивоу. Стање је мање-више као и раније, имамо око 120 лица која су раније лијечена и живе у установи, а укупан капацитет установе је 240 постеља. Што значи да је само четвртина или 60 постеља доступно за лијечење акутних стања којима је тренутно потребна помоћ. Имамо и један број судских пацијената који су ту дуго и захтијевају такође лијечење. Они и слабо излазе и то нам је додатно оптерћење. Болница има стална дуговања и она тренутно износе око 200.000 еура. Дугујемо добављачима, за струју и друге дажбине које су неопходне за рад установе. Мислим и да нема установе која нема макар неко дуговање – истиче Мачић.

Он наводи да покушавају да ојачају кадар и да су на конкурс запослили десет медицинских техничара, а циљ је да упосле још пет.

– Фале нам још троје специјалиста, али смо доста добро покривени када је у питању љекарски кадар. Имамо ситуацију да се људи слабо јављају на конкурс за рад у болници за психијатрију, јер им вјероватно није атрактивно да буду ангажовани код нас – наводи Мачић.

Дотрајали инвентар у собама

Омбудсман је приликом обиласка установе утврдио и да је на поjединим одjељењима регистрован дотраjао инвентар (посебно кревети) коjе jе потребно замиjенити. Омбудсман је раније упозоравао и на кршења основних права пацијената и неодзвољено поступање медицинског кадра.

Запослени љекари су се током епидемије жалили и да током ноћних сати о 250 пацијената брине само један психијатар. Психиjатри су годинама указивали на неопходност да се обезбиjеди да дежураjу по двоjе ради пружања квалитетниjе заштите овоj посебно осjетљивоj популациjи пациjената, али jе бивша управа болнице одбиjала да одобри двострука дежурства, осим викендом и празницима.

Протеклих година медији су извјештавали да су у болници у Доброти кршенa права психијатријских пацијената и да је медицинско особље неријетко физички насртало на обољеле. Просjечно вриjеме боравка хроничних пациjената jе око девет година. Неки у овоj болници бораве од оснивања, односно 65 година. Наjстариjи пациjенти имаjу и преко 75 година, а наjмлађи 19 година, jер болница не прима малољетне особе. Иако је још 2019. била најављена изградња затворске болнице, у којој би се лијечили затворски пацијенти, тај пројекат до данас није реализован. Како су навели раније, свега неколико хроничних пациjента годишње је смјештено у домове за старе, у установи "Комански мост" или су евентуално враћени у породицу, али оне не желе или немаjу могућности да их приме.

"Фале нам још троје специјалиста, али смо доста добро покривени када је у питању љекарски кадар. Имамо ситуацију да се људи слабо јављају на конкурс за рад у болници за психијатрију, јер им вјероватно није атрактивно да буду ангажовани код нас, наводи Мачић

Омбудсман јe приликом обиласка болнице утврдио да фале кревети и да поједини пацијенти спавају на душецима.

– Током посjете оцијењено jе да проблем болнице и даље представља оптерећеност тзв. "социjалним пациjентима" чиjе здравствено стање не захтиjева болничко лиjечење, али и даље бораве у болници услед недостатка другог одговараjућег смjештаjа. Такође, на поjединим одjељењима услед броjности пациjената за њихов смjештаj, умjесто болничког кревета користе се душеци, коjи се налазе на поду. У фокусу обиласка била jе и тема изненадних смрти психиjатриjских пациjената и поступње особља у тим случаjевима – наводи се у извјештају омбудсмана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 05:21