Основна школа Бар / - РЕДАКЦИЈА ДАНА
23/03/2022 u 15:56 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Мајка ученице тврди да њена ћерка три године трпи малтретирање: Рекла ми је да жели да се убије

Жали се да неће да одговара на часу jер jоj се подсмијаваjу... Из школе је долазила са масницама, а јуче jе по одјељењу кружио папирић на коме су је вријеђали на вулгаран начин и поручивали јој да је "п...р". Говорили су и да јој jе глава као бундева, истиче мајка ученице

Мајка ученице седмог разреда барске основне школе "Блажо Јоков Орландић" И.Т. испричала је за "Дан" да њена ћерка (идентитет познат редакцији) већ три године трпи психичко и физичко насиље од вршњака, а наставници ништа не предузимају да то спријече. Истиче да је њена малољетна кћерка свакодневно изложена увредама, подсмијавању и да долази са масницма кући, а недавно јој је рекла и да је "због свега што јој се дешава можда боље и да се убије да свима олакша". Наводи и да јој је кћерка "попустила у школи", да има више јединица и плаши се да одговара на часу јер јој се ругају.

Из управе школе кратко су казали "Дану" да ће испитати о чему се ради и заједно са наставним особљем предузети неопходне мјере.

Школа у Бару недавно је била у центру збивања када је у групноj тучи ученик деветог разреда рањен ножем, након чега је полиција привела 10 ђака.

Мајка дјевојчице сумња да наставници нијесу обавијестили управу школе о њеним жалбама на понашање дјеце, због чега ће данас тражити састанак са директором школе Миодрагом Булатовићем.

– Разредном сам слала поруке, звала га, али ми jе речено да он ништа експресно не може да ријеши. Моја је грешка што сам мислила да ће он ријешити овај проблем јер досад ништа ниjе предузео. Ово траје већ дуго, прво ју је ударила jедна девоjчица, затим јој је дјечак из разреда сломио бочицу за воду. Поломили су јој и стакло на мобилном телефону, а један од ученика је гађао ранцем. Жали се да неће да одговара на часу jер jоj се подсмијаваjу. Из школе је долазила са масницама, а јуче jе по одјељењу кружио папирић на коме су је вријеђали на вулгаран начин и поручивали јој да је "п...р". Говорили су и да јој је глава као бундева... Почела је да ређа jединице jер неће да одговара из страха. Рекла ми jе да jе можда боље да се убиjе да свима олакша. Она jе сад у седмом разреду, а све jе почело још у четвртом када су јој свакодневно узимали ужину. И тада је долазила са по неком масницом. Говоре jоj и да jе дебела и ружна. Када се догађало то са ужином супруг jе отишао у школу и разговарао са учитељицом, која је реаговала питајући: а да ти не лажеш. Супруг jе почео да виче и завршио је у станици полиције гдје је морао да даје изjаву што је пријетио. Родитељи су тада дјеци забрањивали да се друже са мојом кћерком – каже И.Т.

Борба против мржње у школама

У Подгорици је јуче одржан округли сто "Борба против вршњачког насиља и стереотипа у школама", лији је циљ осигурање инклузивниjег друштва и фокусирање на сектор образовања. У Основноj школи "Божидар Вуковицћ Подгоричанин" дjеца су из искустава чланова Параолимпиjског комитета, спортиста и спортисткиња коjи су постигли велике резултате научила како могу доприниjети изградњи друштва без дискриминациjе и говора мржње, препознавању и поштовању свих облика различитости, сматраjући их своjом предношћу.

Тамара Милић, начелница јединице за инклузивно образовање у Министарству просвjете, науке, културе и спорта, истакла jе значаj разговора о принципима инклузиjе, улогама и очекивањима, као и правима дjеце на инклузивно образовање и начинима на коjе су њихове образовне потребе испуњене.

Мајка дјевојчице наводи и како је покушавала да закаже састанак код психолога, преко претходне разредне, али им нијесу изашли у сусрет.

– Кратко су у шестом разреду имали разредну, али она тада ниjе успјела да ми закаже састанак. У школу се ниjе могло тек тако због ковида. До директора нијесам ишла jер сам вјеровала разредном Обраду Обрадовићу да ће jе коначно заштитити, али се то није десило. Она сад има више jединица, jер не жели да учи кад ће jоj се свакако подсмијавати. На родитељском састанку сам покушала да кажем да се иживљавају над дјететом, али су ме одмах напали како је мој супрог викао на њих и буквално сам морала да напустим састанак – испричала је мајка дјевојчице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 19:13