Sa svečane primopredaje u OŠ Pavle Rovinski / - ZAVOD ZA šKOLSTVO
28/06/2023 u 13:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mašine za reciklažu i 3D štampači u 10 crnogorskih škola

Zagađenje plastikom predstavlja globalni problem koji pogađa i Crnu Goru, kazao Felten

Felten je naglasio da pozdravlja "napore crnogorskih preduzetnika, nastavnika i učenika koji zajednički preduzimaju akcije u cilju rješavanja ovog izazova".

Više od 1500 učenika iz deset crnogorskih eko-škola će imati koristi od mašina za recikliranje koje je razvio crnogorski startap "3DSoba". Njihova mašina pretvara PET boce u filament koji se zatim može koristiti za 3D štampanje. "Koristeći PETko mašinu i 3D štampače koje donira vlada Njemačke, studenti će naučiti kako se prazne boce mogu pretvoriti u nove i korisne proizvode – rekao je ambasador Peter Felten.

On je dodao da će mladi će biti podstaknuti da plastiku smatraju resursom, što je "odličan prvi korak ka cirkularnoj ekonomiji".

Inicijativa, u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore, dio je Programa integrisanog upravljanja otpadom i prevencije morskog otpada na Zapadnom Balkanu koji sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke vlade. Program podržava četiri zemlje u aktivnostima u cilju smanjenja ispuštanja plastike u Jadransko more - Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosovo.

– Rječni sistemi ove četiri zemlje, koji se ulivaju u Jadransko more, sa svojom vodom svake godine nose oko 12.000 tona plastičnog otpada u Mediteran – objasnio je zamenik direktora GIZ-a Nenad Rakočević.

GIZ trenutno sarađuje sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencijom za zaštitu životne sredine, kao i Privrednom komorom, precizirao je Rakočević.

image

Sa svečane primopredaje opreme u školi OŠ pavle Rovinski

- ZAVOD ZA šKOLSTVO

– Partneri smo i sa privatnim kompanijama, malim preduzećima i startapima za koje imamo mentorski program koji će ponuditi za 10 MSP ili startap kompanijama u Crnoj Gori tehničke savjete o reciklaži plastike i/ili smanjenju plastike u njihovog poslovanja, koje će davati međunarodni i domaći stručnjaci – kazao je on.

– Ponosni smo što radimo sa GIZ-om i zahvalni smo na podršci njihovih međunarodnih stručnjaka. To nas motiviše da dalje širimo naše poslovanje", rekao je Aldan Adrović, menadžer za razvoj poslovanja kompanije 3DSoba.

3DSoba proizvodi i parkovske klupe od plastičnog otpada. Već je postavljeno 100 klupa u javnom prostoru raznih opština u Crnoj Gori.

GIZ radi u Crnoj Gori u ime Vlade Njemačke od 2000. godine. Prioritetne oblasti u okviru regionalne saradnje su jačanje dobrog upravljanja, održivi ekonomski razvoj i životna sredina, energija i klima. Program o morskom otpadu podržava svoje partnerske zemlje u implementaciji koordinisanih strategija i pristupa smanjenja otpada u moru. Sve četiri partnerske zemlje su se obavezale na sprovodnjene Zelene agende EU za Zapadni Balkan. Program takođe doprinosi Ciljevima održivog razvoja 11, 12, 13 i 14.

image

Sa svečane primopredaje u OŠ Pavle Rovinski

- ZAVOD ZA šKOLSTVO

Obrazovanje za održivi razvoj, a samim tim, i implementacija ciljeva održivog razvoja, predstavlja dugoročni koncept u našem obrazovanju i jedan od prioriteta Zavoda za školstvo. Sprovođenje međunarodnog programa Eko-škole snažno doprinosi ovom konceptu, podstiče mlade na aktivno uključivanje i brigu o svom okruženju, predstavlja izazov učenicima da se uključe u rješavanje problema životne sredine na nivou na kojem mogu da vide opipljive rezultate.

image

Praksa odmah počela

- ZAVOD ZA šKOLSTVO

E-SPACE projekat u Crnoj Gori realizuje Zavod za školstvo u saradnji sa međunarodnom fondacijom za životnu sredinu u 14 akreditovanih Eko škola u cilju na unapređivanja kompetencija učenika na polju cirkularne ekonomije. Veliki značaj unapređivanju cirkularne ekonomije svojim doprinosom je pružio GIZ- kroz donaciju PETko recikler za plastiku i 3D printere (10 kompleta) za sljedeće škole:

V D direktorice Irena Pavlović je naglasila da donirana oprema će značajno olakšati nastavnicima da kod učenika razviju kreativnost i osjećaj odgovornosti za očuvanje životne sredine i pružiti dodatna znanja koja će im omogućiti da inovativna rješenja pretoče u praksu.

Ona je iskoristila priliku da se iskreno zahvali GIZ-u i Ambasadi Njemačke što je prepoznao značaj implementacije ovog programa i pružio snažnu podršku u unapređivanju kvaliteta sprovođenje programa Eko-škole u Crnoj Gori.

Ispred Ministarstva prosvjete događaju su prisustvovali Slobodan Savović, direktor Direktorata za opšte, srednje, stručno i cjeloživotno obrazovanje i gospodin Goran Drobnjak, direktor Direktorata za međunarodnu saradnju, evropske integracije i EU fondove.

Mašine za reciklažu i 3D štampače dobile su škole:

Srednja ekonomska škola "Mirko Vešović", Podgorica,

Osnovna škola "Radoje Čizmović", Nikšić,

Osnovna škola "Pavle Rovinski", Podgorica,

Gimnazija "Petar I Petrović Njegoš", Danilovgrad,

Osnovna škola "Kekec", Sutomore,

Osnovna škola "Srbija", Bar,

Gimnazija, Cetinje,

Osnovna škola "Vuk Karadzić", Podgorica,

Osnovna škola "Aleksa Đilas Bećo", Mojkovac,

Osnovna škola "Mirko Srzentić", Petrovac.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 14:05