Само храбри могу све / - ИЈЗ
15/02/2022 u 11:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести: Само храбри могу све

Искуства су показала да дјеца на путу који пролазе у борби против рака, баш као и злато које пролази процес обраде и топљења, постају јача и снажнија

Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести обиљежава се сваке године 15. фебруара. Овај дан прилика је да се искаже потреба за улагањем заједничких напора друштва, како би оболијевање од рака у дјетињству постао национални и глобални здравствени приоритет, а посебно у програмима очувања и унапређења здравља дјеце, саопштено је из Института за јавно здравље (ИЈЗ).

- Поред тога, датум скреће пажњу на потребе подршке породицама које имају дјецу обољелу од малигних болести. Као подршка обиљежавању Међународног дана креиран је симбол борбе против рака међу дјецом, у облику златне врпце, а идеја је настала 1997. године у Сједињеним Америчким Државама, на иницијативу групе родитеља који су указали на потребу за стварањем универзалног симбола и мобилисања веће пажње усмјерене на смањење смртности и инвалидитета због рака код дјеце. Златном бојом се жели приказати колико су дјеца непроцјењиве вриједности. Осим тога, искуства су показала да дјеца на путу који пролазе у борби против рака, баш као и злато које пролази процес обраде и топљења, постају јача и снажнија. Ови мали хероји се суочавају са болним изазовима и тешкоћама које ова болест носи, а то им помаже да буду снажнији - наводе из ИЈЗ.

Слоган кампање је: „Само храбри могу све“. Трогодишња кампања (2021-2023) користи универзалну слику шарених отисака дјечијих руку да представи стопе преживљавања дјеце обољеле од рака на националном, регионалном и међународном нивоу.  Дрво живота - универзални симбол раста и обнове, како би послали снажну поруку да је рак у дјетињству изљечив ако заједнички дјелујемо одлучно.

- Акценат је на подршци дјеци и адолесцентима обољелим од рака, њиховој храбрости и отпорности. Дрво ће бити формирано од разнобојних отисака руку дјеце, који представљају стопу преживљавања дјеце обољеле од рака. Коријени ће представљати кључне елементе „Бољег преживљавања“ на следећи начин: Одговорна владина политика; Правовремена и тачна дијагноза; Ефикасан третман; Мултидисциплинарна њега; Палијативно и подржавајуће збрињавање; Породична подршка; Квалификована радна снага; Доступни и приступачни неопходни љекови; Регистар карцинома; Рехабилитација и реинтеграција

Свјетска здравствена организација  је у септембру 2018. године објавила нову иницијативу за превазилажење идентификоване неједнакости у преживљавању дјеце обољеле од малигних болести који живе у неразвијеним и средње развијеним земљама, са једне и оне која живе у високоразвијеним земаљама са друге стране - наводе из Института.

Према расположивим подацима Регистра за малигне неоплазме Црне Горе, током 2013. године од малигних болести обољело је 24 дјеце, односно 1,1 одсто од укупног броја обољелих те године, дупло више дјечака - 66,7 одсто него (33,3 одсто) дјевојчица. Најчешће дијагнозе малигних болести код дјеце и адолесцената (0-19) у Црној Гори су биле леукемије, затим малигни тумори мозга, кости и лимфоми.

Према посљедњим прелиминарним  подацима који се односе на 2019. годину број регистрованих смртних случајева од малигних болести код дјеце старости до 18  година је 6.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 16:34