/ - РАДНА ПОСЈЕТА
15/11/2021 u 15:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарка здравља у радној посјети здравственим установама у Пљевљима

Набављен дигитални рендген, ускоро и скенер, а 2022. започиње изградња нове болнице у Пљевљима

У Општој болници Пљевља почело је снимање на новом дигиталном рендген апарату, а до краја ове или почетком наредне године ова здравствена установа добиће и нови, савремени скенер, најавила је током радне посјете пљеваљским здравственим установама министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

- Свакако најважнија вијест за становнике ове сјеверне општине је да ће у току 2022. године започети изградња нове Опште болнице у Пљевљима. То је пројекат који је више од 10 година обећаван грађанима Пљеваља, а није реализован, казала је министарка Боровинић Бојовић. Она је истакла да ће се овај пројекат реализовати уз ангажман свих надлежних институција, како би, како је рекла, коначно угледао свјетлост дана- наводе у саопштењу.

Министарка је данас са директором ОБ Пљевља др Сашом Грбовићем и колегама обишла пацијенте на КОВИД одјељењу. 

- Констатовали смо да је у овом тренутку број пацијената који се хоспитално лијечи мањи у односу на претходне недјеље, а посебно ме обрадовало да од недавно, тачније од посљедњег таласа пандемије, пацијенти у болници у Пљевљима користе неинвазивну вентилацију. Наравно морамо имати у виду да се ради о изузетно тешким пацијетима, чија је прогниоза и због природе њихове основне болести и коморбидитета, уз КОВИД, свакако неизвјесна. Такође, са радиолозима сам обишла Одјељење радиологије на којем се тренутно обавља снимање са новим дигиталним рендген апаратом, који је значајно бољи од оног што се до сада користио и који је био стар 30 година. Надам се да иста судбина неће задесити и овај нови дигитални апарат и да ћемо свједочити већим и чешћим набавкама важних дијагностичких средстава. Предност овог апарата је у томе што је зрачење много мање, вријеме трајања прегледа је значајно краће. Веома важна вијест је да ће скенер у ОБ Пљевља стићи најкасније крајем ове или почетком наредне године, а технички услови за његово постављање већ постоје- навела јеБоровинић Бојовић.

Она је нагласила да се, на веома конструктивном састанку са начелницима одјељења ОБ Пљевља, упознала са свим проблемима у функционисању болнице, недостатком кадра,  који је, како је казала, основни и суштински проблем. 

- Ми ћемо због оваквих проблема кренути у анализу, а врло брзо надамо се и у реализацију пројекта обезбјеђивања квалитетнијих услова за живот медицинског кадра, односно започећемо надам се веома брзо активности на изградњи стамбених јединица за наше здравствене раднике и љекаре и здравствено особље, казала је министарка здравља.

Она је додала да су је колеге упознале и са чињеницом да имају велики број неконтролисаних или лоше контролисаних боловања, на којима су поједини здравствени радници и више година заредом. 

- Ово је проблем који морао да решавамо системски. Комисија која се бави проблематиком боловања формирана је наново у Министарству здравља и максимално ажурно ће радити свој посао у наредном периоду, како би сви заједнички могли да очекујемо просперитет у смислу решавања здравствених проблема становништва читаве државе- најавила је министарка Боровинић Бојовић.

Захваљујући се министарки на посјети, директор пљеваљске болнице Саша Грбовић је казао да су их обрадовале вијести које су посебно охрабрујуће за грађане Пљеваља везано за изградњу болнице, која је, како је рекао, најављивана већ више пута, али од тога до сада није било ништа.

- Ово су први конкретни кораци ка реализацији тог пројекта, како за изградњу болнице тако и за рјешавање стамбених питања медицинских радника у Пљевљима, како би се коначно људи мотивисали да остану овдје и да болница добије одговарајући број љекара, како би могли да функционишу и адекватно пружају здравствену заштиту- казао је др Грбовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:00