Велико интресовање за Гимназију / - фото: Иван Петровић ИП
21/06/2022 u 20:57 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МПНКС расписало конкурс: За нову генерацију ученика 8.867 мјеста

Гимназије могу да упишу 2.492 ученика, од чега 476 у Подгорици

Министарство просвјете расписало је јуче конкурс за упис 8.867 ученика у средње школе, од чега је 2.492 у програмима за гимназију. Према подацима Министарства просвјете, ове године је основну школу завршило 7.349 ученика. У конкурусу који је објављен на сајту министарства наводи се да ће се пријаве подносити електронским путем 27, 28. и 29. jуна (од 0 до 24 часа) и 30. jуна 2022. године (до 15 часова). У конкурсу се наводи да ће подгоричка Гимназија "Слободан Шкеровић" имати 476 слободних мјеста, од чега 11 одјељења опште гимназије, три одјељења програма на енглеском језику и по једно одјељење математичке, филолошке и спортске гимназије. Економска школа "Мирко Вешовић" је расписала конкурс за упис 270 ученика, од чега смјер економски техничар 164 кандидата, правно-административни техничар 84 и економски техничар са наставом на енглеском језику 28 ученика. У Медицинској школи ће бити уписано 280 ученика, од чега 112 на смјеру здарвствени техничар. У Електро-техничкој школи "Васо Алигрудић" биће уписано 336, Грађевинско-геодетској "инж Марко Радовић" 240, Машинској "Иван Ускоковић" 420 ученика, а Тровинској школи "Сергије Станић" 308 ученика.

– Приjава на конкурс подноси се, као и претходних година, електронским путем, преко странице уписи.еду.ме. У току траjања рока за подношење приjава за упис у школу, комисиjа jе дужна да сваког дана у 16 часова обjави ажурирану ранг-листу кандидата, приjављених до 15 часова тога дана, а ради њиховог информисања о мjесту на ранг-листи. Ранг-листа се обjављуjе на огласноj табли школе наjкасниjе до 4. jула 2022. године. Након обjављивања ранг-листе ученици подносе школи оригинална свjедочанства последња три разреда основне школе и дипломе о резултатима са државних и међународних такмичења, односно додиjељеном признању у роковима коjе одреди школа – пише у конкурсу.

Бодовање на основу успјеха и оцјена

Кандидати за упис у средњу стручну школу рангираjу се према укупном броjу бодова оствареним по свим основама коjе се вреднуjу за упис на jединственоj ранг-листи.

– Када више кандидата оствари исти броj бодова, предност у рангирању имаjу кандидати коjи су освоjили већи броj бодова по основу: општег успjеха у последња три разреда основне школе, успjеха из два наставна предмета од значаjа за стицање образовања, односно посебне надарености, односно способности. Комисиjа коjу образуjе директор школе утврђуjе ранг-листу кандидата у року коjи jе предвиђен овим конкурсом. Утврђена ранг-листа обjављуjе са на огласноj табли у просториjама школе. На утврђену ранг-листу, кандидат или његов родитељ могу подниjети приговор наставничком виjећу школе у року од три дана од дана обjављивања ранг-листе на огласноj табли. По приговору, наставничко виjеће jе дужно да одлучи у року од три дана од дана подношења приговора. Против одлуке наставничког виjеће може се покренути управни спор – наводи се у конкурсу.

Критериjуми за упис, наводи се у конкурсу, су општи успjех у последња три разреда основне школе, успjех на полуматурском испиту, успjех из предмета значаjних за поjедину школу, односно смjер.

– Бодуjу се и резултати са државних и међународних такмичења, као и диплома "Луча", а посебни критериjуми прописани су за специjалистичка одjељења у гимназиjама. Школе не могу формирати одjељења уколико не постоjи минимум броjа ученика коjи jе предвиђен законом и Правилником о нормативима и стандардима за стицање средстава из jавних прихода за установе коjе изводе jавно важеће образовне програме. Изузетно министарство може, на образложени захтjев установе, одобрити формирање одjељења и са мањим броjем ученика. Умjетничке школе могу организивати провjеру посебне надарености, односно склоности ученика до 27. jуна – наводи се у конкурсу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:56