Уручивање добродошлице првацима ОШ ”Олга Головић” / -Ж.Ш.
18/02/2022 u 06:47 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МПНКС: Размотрити мјеру о обавезном ношењу заштите опреме у школама ако се продуже часове

Размишљамо и о томе да ли је вријеме да се часови врате на 45 минута, о чему ћемо разговарати са представницима Министарством просвjете и размотрити даље поступке, казао је Галић

Из Министарства просвјете, науке, културе и спорта "Дану" је саопштено да ће на основу препорука Института за јавно здравље донијети одлуку о враћању школских часова у трајању од 45 минута. Предлажу да се у том случају размотри мјера која подразумијева обавезно ношење маски јер би то могло да има негативне посљедице уколико дјеца буду дуже боравила у школи.

Надлежни разматрају ову могућност иако је у основним и средњим школама тренутно инфицирано 386 ученика. Према подацима Министарства просвјете, чак 930 ученика је у самоизолацији, а инфицирана су и 73 наставника.

Један дио просвјетних радника није за то да часови опет трају 45 минута јер сматрају да је и даље рано да ученици дуже бораве у учионицима. Удружење "Родитељи" раниjе jе Министарству просвjете и Институту за jавно здравље упутило допис да се од другог полугодишта часови врате на 45 минута. Предочили су анкету у коjоj jе учествовало око 1.500 родитеља, а више од 1.000 jе било за то да се часови врате на 45 минута.

– МПНКС ће поштовати све препоруке ИJЗ. Мишљења смо да jе за све ученике потребно да час траjе 45 минута, али да ИJЗ у тоj ситуациjи треба да размотри обавезност ношења маски. Ношење маске на часу чиjе jе траjање 45 минута може да има негативне последице за ученике свих узраста. Уколико остану 30 минута, онда је ношење маске за дјецу знатно подношљивије. У сваком случаjу, обавезни смо да испоштуjемо препоруке и наредбе медицинске струке, али исто тако морамо указати на потенциjалне проблеме, све у циљу изналажења наjбољег решења. Уколико у Институту одлуче да је могуће организовати наставу на часовима од 45 минута, ми ћемо то, као и до сада, прихватити. Очекујемо да се коначна одлука донесе у наредних неколих неколико дана – саопштили су из МПНКС.

Одлука о скраћењу часова исправна

Професор историје и географије у ОШ "Павле Ровински" Слободан Савовић сматра да се тренутни начин организовања наставе, са часовима од пола сата, показао као исправан.

– Ученици су се навикли. Моj предлог је да остане час од 30 минута jер би брза промjена и код њих и код нас дониjела неке нежељене посљедице. Сматрам да је још рано да се настава врати у пуном обиму јер смо двије године радили у оваквим околностима. Ипак, струка ће дати коначну ријеч – рекао је Савовић.

Из Института за јавно здравље је саопштено да ће наредне седмице заједно да представницима надлежног министарства размотрити могућност да школски часови буду продужени на 45 минута.

– Размишљамо и о томе да ли је вријеме да се школски часови врате на 45 минута, о чему ћемо разговарати са представницима Министарства просвjете и размотрити даље поступке. За враћање часова на 45 минута мораjу да се задовоље одређени услови. Да ли Министарство просвjете у овом тренутку, с обзиром да jе полугодиште у току, уопште може да миjења те одлуке? Дуже ношење маски може бити неприjатно за дjецу и из тих разлога jе и скраћено вриjеме трајања часова – рекао је директор ИЈЗ Игор Галић.

Професорица у Трговинској школи "Сергије Станић" Станка Вукчевић казала је за "Дан" да је најтеже одржати комплетне часове у одјељењима која броје преко 30 ученика.

– Ми смо стално под маскама, стално смо у причи, излажемо наставне садржаjе, мало ко од ученика носи маску, доста jе и наставника лошег здравственог стања. Дакле, све су то неке отежаваjуће околности коjе тjераjу надлежне здравствене установе да предложе полусатно траjање часа. За час од 30 минута припреме су много дубље и садржаjниjе и одузимаjу много више времена. Ту се мора испланирати сваки минут часа, па су ти садржаjи у неком диjелу и пречишћени од сувишних, нећу рећи, небитних чињеница. Замислите како изгледаjу часови наставника разредне наставе, колико ту треба обавити припрема за часове, колико jе ту креативности потребно да би се програм испоштовао. Колико jе ту воље неопходно уложити да би се таj узраст ученика прилагодио школским обавезама – наводи Вукчевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 13:02