Никола Мугоша / - ДИК
08/03/2022 u 14:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: Подаци далеко од задовољавајућих, само 20 одсто жена међу члановима ДИК-а

Мугоша jе поручио да приликом измjена изборног законодавства треба афирмисати конкретне мjере коjе ће унаприjедити положаj жена

Предсjедник Државне изборне комисиjе Никола Мугоша истакао jе, поводом Међународног дана жена, да постоjи значаjан простор за унапрjеђење права жена у свим аспектима друштвеног живота у Црноj Гори.

Он је оциjенио jе да су у диjелу политичког учешћа жена и учешћа у изборном процесу, подаци далеко од задовољаваjућих.

- Када jе у питању изборна администрациjа у Црноj Гори, међу члановима Државне изборне комисиjе jе 20% жена, док су само двиjе жене на челу општинских изборних комисиjа, од укупно 24.

Мугоша jе поручио да приликом измjена изборног законодавства треба афирмисати конкретне мjере коjе ће унаприjедити положаj жена.

- Овдjе приjе свега мислим на измjену Закона о избору одборника и посланика коjим би се прописало да се међу свака три кандидата на листи мора наћи припадница мање заступљеног пола, као и да на листи мора бити наjмање 40% жена - казао је Мугоша. 

Он је поводом обиљежавања Међународног дана жена истакао да jе политичка партиципациjа дио шире политичке културе и да се мора посматрати у контексту општег демократског развоjа.

- Због тога jе неопходно да доносиоци одлука препознаjу факторе коjи доводе до структурних друштвених бариjера коjе демотивишу жене да узму веће учешће у изборним процесима. Надам се да ће се приликом наjављене изборне реформе показати потребан сензибилтет за ово питање и суштинско опредиљељење за примjену прогресивних упоредних пракси у циљу остварења родне равноправности - казао је предсједник ДИК-а.

Предсjедник и секретар Државне изборне комисиjе Никола Мугоша и Никола Дедеић са сарадницима учествовали су у Осмомартовском маршу коjим се обиљежава Међународни дан жена у организациjи “Центра за женска права”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:58