/ -FOTO: SHUTTERSTOCK
29/03/2022 u 17:36 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На рачуну Владе пет милиона еура, у болницама покварени апарати

Двије године није познато како ће бити утрошен новац од донација за здравство

Љекари, представници запослених и невладиног сектора истичу да је 5.160.000 еура на рачуну Владе, које су грађани и привредна друштва донирали када је избила епидемија, и даље неупотријебљено иако се пацијенти све чешће жале на покваране медицинске апарате, али и на несташице љекова и других медицинских средстава.

Саговорници "Дана" подсјећају да је Државна ревизорска инститиција (ДРИ) утврдила да већи дио новца у износу од 5.160.000 еура који је дониран за здравство, на рачуну који је 2020. године отворило бивше Национално координационо тијело (НКТ), није адекватно искоришћен и да није познато која институција је надлежна за његову употребу.

Већ неколико седмица имамо ситуацију да се пацијенти жале да су у квару медицински апарати – прошле седмице ЦТ симулатор за припрему за зрачење обољелих од рака (скенер) док двије седмице такође није био у функцији скенер у болници у Беранама.

Како наводе љекари, у установама у приморској регији још није могуће обавити коронографију јер у болницама нема магнетне резонанце.

ДРИ је ревизијом утврдила да управљање средствима донациjа за сузбиjање епидемије ниjе било у довољноj мjери ефикасно, а jош ниjе утврђено за шта jе намиjењено 5,16 милиона еура и коjи државни орган jе одговоран за управљање тим новцем.

– Од укупно прикупљених средстава донациjа утрошена су два милиона или 24 одсто. Преостала средства донациjа у износу од 1,07 милиона налазе се на рачунима општих болница Беране, Никшић и Бар, а 5,16 милиона на рачуну Владе код Црногорске комерциjалне банке. Ниjе у свим случаjевима обезбиjеђено да се одлуке доносе на основу jасно утврђених и документованих приоритета и процjена. Ниjе обезбиjеђен одговараjући механизам надзора спровођења одлука, што jе у поjединим случаjевима утицало на ефикасност реализациjе средстава – наводи се у извјештају ДРИ.

Листе чекања велики проблем

Шишевићева истиче да годинама уназад имамо велике листе чекања на преглед и термине за прегледе специjалиста и диjагностичке процедуре.

– Ако на то додамо и ковид-19 околности jасно jе да jе пациjентима пут до здравствене услуге дужи. Подсjећамо да jе сваком пациjенту Законом о правима пациjената гарантована благовремена здравствена заштита и да jе систем у обавези да исту обезбиjеди благовремено, потпуно и без одлагања и кашњења. Колико год да се дио диjагностичких процедура рjешава уговором са приватним здравственим институциjама, неопходно jе имати план и за ситуациjе када дође до квара или недостатка материjала за рад. Сви пациjенти коjима ниjе омогућен благовремни приступ здравственоj заштити треба да поднесу приговор заштитнику права пациjената jер jедино на таj начин можемо заиста, кроз анализе, да видимо чиме су незадовољни. У односу на информациjе доступне у медиjима, броj приговора jе мали и ниjе ориjентисан на оно што се истиче као проблем – казала је она.

Предсједник Одбора за здравство, рад и социјално старање и кардиохирург Срђан Павићевић казао је за "Дан" да новац који је неко донирао није квалитетно искоришћен и да се не зна за које намјене је планиран.

image

Павићевић

Фото: Иван Петровић Ипе

– Треба детаљно утврдити шта је најсврсисходније и гдје га треба искористити новац који је на рачуну. ДРИ је установила да је новац на рачуну, али да није искоришћен. Потребно је уложити средства у сегменте који то захтијевају и обавијестити донаторе шта је урађено. Јасно је да имамо недостатке у здравственом систему и имамо гдје да их утрошимо. Није добро да се новац троши без плана јер су грађани донирали средства како би помогли у борби против епидемије. Имамо, значи, мртав капитал, знамо колико је новца у питању и он не треба да се усмјерава без потпуне анализе гдје је најпотребнији. Ми ћемо чим се створе услови позвати челнике здравствених институција и од новог министра здравља након формирања владе тражити одговор како да се новац правилно утроши – каже Павићевић.

Предсједница Синдиката здравства Љиљана Кривокапић казала је за "Дан" да фале медицински апарати у болницама на југу и да би требало обезбиједити набавку магнетне резонанце.

image

Љиљана Кривокапић

Фото: Архива

– Требало би размислити да се на југу обезбиједи магнетна резонанца како би грађани у том дијелу могли да имају могућност лијечења након коронографије срца. Под хитно треба набавити тај апарат. Треба видјети гдје се новац може најбоље употријебити и мора бити транспарентно и видно ко располаже средствима од донација. Тако би се одагнале сумње да средства нијесу адекватно распоређена или да нијесу усмјеравана како треба. У вријеме ковид пандемије била је већа потрошња скенера, ултразвука и рендген апарата, због чега имамо и већу подложност кварењу. Правило је да се послије више година сервисирају или набављају нови апарати. Здравствена политика је досад била таква да се више улагало у Клинички центар, а јужни и централни дио су добијали такве уређаје само ако се деси изненадни квар. На сјеверу је набављена магнетна резонанца која треба да почне са радом, очекујемо да то питање буде ријешено и у јужном дијелу државе – истакла је Кривокапићева.

Програм менаџерка у ЦАЗАС-у Сања Шишовић истиче за "Дан" мjесецима уназад у jавности можемо чути информациjе у вези са кваровима на апаратима, несташици одређених љекова као и кашњења у приступу одређеним методама лиjечења.

image

Сања Шишовић

Фото: Дан

– Када jе у питању новац коjи су донирали грађани, а коjи jе остао неискоришћен сасвим jе легитимно да исти ти грађани и грађанке коjи су донирали и поставе питање гдjе ће и на коjи начин новац бити усмjерен. Било jе очекивано да се дефинише механизам трошења тог новца као и да се поставе приоритети у односу на усмjеравање истог. Новац jе дониран у jеку ковид-19 пандемиjе за успjешниjи одговор на исту, а уколико ниjе био потребан, па jе неискоришћен, сасвим jе очекивано да се он преусмjери на унапређење здравствене заштите на свим нивоима, нарочито зато што ће вjероватно сва остала стања и болести коjа ниjесу ковид-19 у наредном периоду значаjно оптеретити здравствени систем. ЦАЗАС-у се пациjенти редовно jављаjу са молбама за савjет и правну подршку управо у оваквим ситуациjама као и ситуациjама када недостаjу љекови, термини за специjалисте и слично – појаснила је Шишовићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:35