Додјела награда НТО-а / - НТО
27/09/2021 u 17:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Награде НТО за иновациjе за опоравак туризма

Из НТО су обjаснили да су поводом Свjетског дана туризма расписали конкурс на коjем су аутори три прворангирана проjекта награђени новчаним наградама

Проjекти фирми Montaste и Casa di Pino, као и Туристичке организациjе Тивта награђени су на конкурсу Националне туристичке организациjе (НТО) на тему иновациjа за опоравак туризма.

Из НТО су обjаснили да су поводом Свjетског дана туризма, коjи jе ове године фокусиран на туризам за инклузивни, односно укључен раст, расписали конкурс на коjем су аутори три прворангирана проjекта награђени новчаним наградама.

Они су казали да jе добитнике изабрала комисиjа, коjу су чинили представници НТО и министарстава економског развоjа и финансиjа и социjалног старања.

Директорица НТО Ана Трипковић Марковић, коjа jе уручила награде добитницима, казала jе да jе изузетно задовољна одзивом на конкурс, као и да су достављене приjаве биле jако добре.

“Стигле су jако добре приjаве, па jе и сам процес селекциjе био тежак, што нама даjе додатни мотив да наставимо са инициjативама”, казала jе Трипковић Марковић.

Она jе додала да се и ове године Свjетски дан туризма обиљежава у jако тешким условима и да jе то наjтежа криза коjа jе погодила туризам у протеклих неколико децениjа.

“Ово jе година опоравка, али и пандемиjска година коjа нас jе оптеретила изазовима. Због тога се и Свjетска туристичка организациjа одлучила да фокус стави на инклузивни раст. С тим у вези, добитници награда су пружили одличне инициjативе за опоравак туризма”, саопштила jе Трипковић Марковић.

Представница фирме Montaste и добитница прве награде Николина Ковачевић поручила jе да ће награда бити подстрек за даљи рад и напредовање.

“Нама jе била жеља да туристима пружимо нешто ново, што до сада ниjе виђено у Црноj Гори. Ми туристима омогућавамо да у непосредном контакту са природом науче да припреме неко традиционално црногорско jело и да послиjе уживаjу у томе што су припремили. Наш тим тежи да на иновативан начин представи културу и традициjу Црне Горе”, обjаснила jе Ковачевић.

Представница фирме Casa di Pino Наташа Jовановић рекла jе да jе то новоотворени обjекат на Жабљаку коjи ће се развиjати у складу са природом.

“Примарни циљ jе очување и заштита природних ресурса. Посебну пажњу смо посветили начину коришћења воде и рационалном коришћењу електричне енергиjе. Цаса ди Пино jе препозната по нашем jединственом дизаjну коjи jе креирала наша Ники”, саопштила jе Jовановић.

Она jе додала да су све њихове смjештаjне jединице назване по именима дурмиторских чаjева: нана, камилица, маjчина душица, зова, шипурак, клека и невен.

Директорица ТО Тиват Даница Бањевић, коjи су уjедно и добитници треће награде, подсjетила jе да су прошле године приступили програму Греен дестинатионс.

“Тако смо у сарадњи са jавним службама и Општином Тиват радили на 15 критериjума од укупно 100 и добитници смо ТОП 100 за прошлу годину за причу о доброj пракси, односно за добро управљање природним резерватом Тиватска солила. И ове године радили смо на 15 инициjатива и аплицирали за ТОП 100. Очекуjемо одлуку следеће седмице”, казала jе Бањевић.

Она jе саопштила да им jе циљ да до краjа године извиjесте Green destination о укупно свим критериjумима и да већ сљедеће године буде реализована ревизиjа дестинациjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:19