Уручене награде исељеницима / - Влада
31/07/2021 u 13:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Награде за дијаспору; Брчвак поручио да мостове треба градити, а људе спаjати

Овогодишњи добитници награда су: Завичаjно друштво Плава и Гусиња "Извор" Крањ, Азра Зеjнелагић, проф. др Давид Дашић, Веселин Вуjовић, Хаjриз Хачко Брчвак и Ратко Шоћ

Синоћ jе на Главном градском тргу, у организациjи Управе за сарадњу са диjаспором-исељеницима одржана Централна прослава манифестациjе Дани диjаспоре-исељеника, уjедно и завршна прослава коjом jе овогодишња манифестациjа у Биjелом Пољу закључена.

Прослава jе започела пригодним културно-умjетничким програмом под називом „Црна Горо љубав ти jе име“, након чега jе услиjедило традиционално додjељивање награда истакнутим припадницима диjаспоре-исељеницима и организациjама диjаспоре-исељеника у седам категориjа, коjе Управа додjељуjе сваке друге године.

Премијер Здравко Кривокапић jе навео да Црна Гора не може без диjаспоре, али ни диjаспора без њене матичне државе, као и да је циљ Владе да младима створи боље услове како би остали у своjоj домовини, коjа jе, како је казао, наjљепше мjесто под капом небеском.

- Дошло jе вриjеме да се окренемо будућности коjа jе базирана на економском развоjу“, казао jе Кривокапић и изразио наду да ће Влада на чиjем jе челу знати да употриjеби искуство, знање и капитал диjаспоре како би се остварио основни циљ Владе, а то jе одржив, паметан и инклузиван развоj коjи jе од обостраног интереса, како за диjаспору, тако и Црну Гору. 

Потпредсjедник Владе др Дритан Абазовић диjаспори је пожелио добродошлицу кући, jер се људи увиjек враћаjу на оно мjесто за коjе их везуjу посебне емоциjе.

- Jа сам сигуран да вечерас треба послати нову поруку позитивних вибрациjа, не само у Црноj Гори већ широм свиjета гдjе живе наши људи, да ниjе Црна Гора 650.000 становника, већ да jе Црна Гора милионска земља и Црна Гора jе срцем земља милиjарде - истиче Абазовић.

На прослави су се обратили и министар економског  развоjа мр Jаков Милатовић, в.д. директора мр Сеид Хаџић и предсjедник Општине Биjело Поље Петар Смоловић.

По завршетку обраћања представника државних органа услиjедила jе традиционална додjела награда истакнутим поjединцима и организациjама диjаспоре-исељеника, а овогодишњи добитници награда су: Завичаjно друштво Плава и Гусиња "Извор" Крањ - награда за очување државног идентитета и припадности Црноj Гори, Азра Зеjнелагић - награда за допринос у области науке, проф. др Давид Дашић - награда за допринос у области дипломатиjе и промоциjе Црне Горе, Веселин Вуjовић - награда за допринос у области спорта, Хаjриз Хачко Брчвак - награда за допринос унапређењу привредног партнерства са Црном Гором и Ратко Шоћ - награда за допринос у области културе.

Након додjеле награда истакнутим представницима диjаспоре-исељеника и удружења диjаспоре-исељеника присутнима се обратио и истакнути добротвор Хаjриз Хачко Брчвак коjи jе тим путем у име награђених изразио бригу диjаспоре око питања њиховог права гласа у Црноj Гори.

Брчвак jе поручио и да мостове треба градити а не рушити, те и да људе треба спаjати а не, како наводи, раздваjати. Такође навео jе изузетну приврженост коjу диjаспора има према Црноj Гори и коjу константно показуjе и подсjетио jе да диjаспора годишње само своjим породицама пошаље око 600 милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 19:14