/ Фото: Дан
11/03/2022 u 13:37 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наставници двије године без звања и додатка на плату

Звања у просвjети су велики проблем за наставнике, тврди потпредсједница Синдиката просвјете Станка Вукчевић

Велики број наставника и професора из основних и средњих школа тврди да им од 2019. године Комисија за додјелу виших звања није ријешила захтјевe по основу нaпредовања у просвјети, чиме им је ускратила право на увећање коефицијената зарада и веће плате као награду на труд и рад.

Из Синдиката просвјете упозоравају да значаjaн броj њихових колега коjи су подниjели захтjеве 2019. jош ниjесу добили одлуке о стеченом звању, односно право на увећаање коефициjента.

Из Министарства просвјете, науке, културе и спорта (МПНКС) је "Дану" саопштено да се поменута комисија није засиједала током 2019. и 2020. из њима непознатих разлога и да је након одласка нове администрације започето рјешавање захтјева, али је процедура прилично сложена.

Потпредсједница Синдиката и професорица Станка Вукчевић, истиче за "Дан" да су скоро три године њене колеге оштећене зато што се захтjеви не рjешаваjу благовремено.

– Звања у просвjети су велики проблем за наставнике. Од 2019. године ниjе риjешен велики броj захтjева наставника коjи су на основу дугогодишњег усавршавања требали да стекну одређено звање у просвjети, коjе им jе био основ за увећање основног коефициjента за обрачун зараде. Дакле, Комисиjа за додjелу звања jе ријешила захтјеве до августа 2019. године, замислите када ће колеге дочекати звање из 2020. и 2021. године. Имамо информациjу да jе Комисиjа риjешила око 200 захтjева од jуна и jула 2019. године али да одлуке ниjесу одрађене, ниjесу прослиjеђене школама, односно колегама који су то право стекли. Очито се жели добити на времену, а колеге чекаjу и кривицом другога не могу стећи тражено право. Критериjуми за стицање одређеног звања у просвjети предвиђени су Правилником, а Гранским колективним уговором jе предвиђено увећање коефициjента на основу стеченог звања. Нема рока за рјешавање овог питања. Добили смо обећање да ће се утицати на чланове Комисиjе да се заостали захтjеви брже решаваjу а да се донесене одлуке одмах прослиjеде школама – истиче Вукчевић.

Она наводи и да се запосленима не исплаћују јубиларне награде.

– Запослени траже да се исплате накнаде за jубиларне награде, иако ниjесу обавезне по колективном уговору. Годинама се, по споразуму између синдиката и ресорног министарства, вршила исплата накнада за jубиларне награде за 10, 20, 30 и 40 година радног стажа. Исто jе правило било и за помоћ колегама коjи путуjу преко 20 километара, исплаћивала им се jеднократна помоћ. Ни то се више не реализуjе. Већ неколико мјесеци не успијевамо да оставримо контакт и наставимо разговоре са минисарством. Имамо толико неријешених ствари које не можемо да реализујемо због пасивности тог ресора – каже Вукчевић.

Из министарства појашњавају да се Комисиjа за додjелу виших звања током читаве 2019. и 2020. године ниjе састаjала из нама непознатих разлога, тако да се накупио велики броj захтjева за додjелу виших звања наставницима.

– Након доласка нове администрациjе у МПНКС, Комисиjа jе наставила с радом, али jе броj предмета велики а процедура прилично сложена, што изискуjе доста времена, тако да апелуjемо за стрпљење колега коjе су подниjеле захтjеве за виша звања. При краjу смо с одлучивањем по захтjевима из 2019. године, на реду jе 2020. jер не желимо да "прескакањем" било коjег колегу доведемо у неравноправан положаj у односу на остале. Комисиjа ће и надаље реешавати пристигле захтjеве и потрудиће се да у што краћем року одговори свим колегама. Исплата jубиларних награда била jе обустављена само привремено. МПНКС ће се потрудити да ниjедан колега коjег награда следуjе не буде ускраћен за њу – поручују из Министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:37