/ НВО Мој дом, фото: ФБ
23/05/2021 u 10:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

НВО Мој Дом: И подстанари су социјална категорија, и њима требају помоћ и субвенције

Влада Црне Горе jе тек тако одбацила десетине хиљада своjих грађана дискриминишући их у потпуности у односу на остатак друштва, тврде из ове НВО

НВО Удружење подстанара Црне Горе - Моj Дом изражава снажан протест и указуjе на очигледну дискриминациjу jедног великог броjа грађана, а поводом наjновиjих мjера Владе да помогне угроженим грађанима путем субвенциjе на утрошену електричну енергиjу.

- Од самог оснивања удружења упорно наглашавамо да држава не мари за jедан велик броj своjих грађана, а то су подстанари. Неодговоран однос државе према овоj наjугрожениjоj социо-еконмоскоj групи грађана, а поготово у последњих годину дана, тешко jе замислим у уређеним државама - наводе из удружења.

Уређене државе, истичу, не дискриминишу своjе грађане, бар не на овако безочан начин.

- Влада Црне Горе jе тек тако одбацила десетине хиљада своjих грађана дискриминишући их у потпуности у односу на остатак друштва - тврде из ове НВО.

Наиме, Влада је последњим пакетом мjера дониjела одлуку о помоћи своjим грађанима субвенциjом од 40 одсто на утрошену електричну енергиjу у наредна три мjесеца. Субвенција се односи на пензионере са пензиjама испод 222 еура и за незапослене са евиденциjе Завода за запошљавање. Jедини услов jе да се броjила воде на њихова имена.

Из НВО Мој дом питају гдје су ту подстанари, гдjе су њима субвенциjе.

Према задњем попису из 2011. у Црноj Гори jе било преко 60.000 подстанара. Данас је тај броj, како истичу, за jош десетине хиљада подстанара.

- У наjмању руку jе непромишљено и неодговорно оволики броj грађана лишити права на субвенциjу за електричну енергиjу - наводе из удружења и додају да они немаjу своjа броjила, своjе куће, станове.

Не знају колико jе држава упућена да у овом тренутку у Црноj Гори постоjи огроман броj подстанара, па им је то можда алиби за ову дискриминаторску одлуку. Не постоjи списак грађана коjи закупљуjу станове са коjим би држава била упозната.

- Тако би држава знала да подстанари ипак постоjе са све њиховим именима, социjалним картонима итд. Како бисмо упознали државу да подстанари ипак постоjе, Удружење подстанара ће искористити све правне могућности како би и подстанари имали право на помоћ од  државе. Обратићемо се омбдусману, уколико буде потребно, и тужићемо државу за дискриминациjу своjих грађана - наводе из НВО Удружење подстанара Црне Горе.

Б.Г.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 21:17