Међународни дан особа са цистичном фиброзом / - фото: организатор
20/11/2021 u 15:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обиљежен Међународни дан особа са цистичном фиброзом

Министарка здравља је навела да се ради на рјешавању проблема с набавком лијека "трикафта" за обољеле од ЦФ као и обезбjеђење третмана, лиjечења и спровођења неопходних годишњих контрола за дjецу и одрасле у Центру за цистичну фиброзу у Милану

Удружење за помоћ и подршку особама са цистичном фиброзом Црне Горе данас је, у шопинг молу Делта цити од 10 до 13 часова обиљежило Међународни дан особа са цистичном фирбозом, казао је Владислав Вуjковић, предсjедник удружења.

image

Међународни дан особа са цистичном фиброзом

- фото: организатор

Оваj дан се обиљежава с циљем да се цjелокупном друштву приближе проблеми са коjима се сусрећу обољели од цистичне фиброзе. Волонтери Средње грађевинско-геодетске школе из Подгорице са професорицом Видом Вуjошевић су овом приликом диjелили информативно-едукативне брошуре и црвене руже коjе представљаjу симбол борбе против ове тешке болести.

image

Међународни дан особа са цистичном фиброзом

- фото: организатор

Предсjедник удружења Владислав Вуjковић jе истакао да jе главни повод обиљежавања овог дана управо  да се jавности представе свакодневни проблем ЦФ пациjента, при чему нарочито истиче неодложну потребу уврштења лиjека "трикафта" на позитивну листу лиjекова Фонда за здравствено осигурање Црне Горе, као и обезбjеђење  боравка обољелих у ЦФ центрима у регион, коjи су специjализовани за ову болест, о трошку Фонда.

image

Међународни дан особа са цистичном фиброзом

- фото: организатор

- Посебно ми jе задовољство што нас jе своjим присуством подржала и министарка здравља др Jелена Боровинић Боjовић, коjа jе са представницима удружења разговарала о темама везаним за рjешавање актуелних проблема ЦФ пациjената и прениjела нам охрабруjуће виjести у вези са набавком лиjека "трикафта" за обољеле као и обезбjеђење третмана, лиjечења и спровођења неопходних годишњих контрола за дjецу и одрасле обољеле од ове болести у Центру за цистичну фиброзу у Милану у Италиjи. Све ово упућуjе на значаjно унапређење квалитета живота обољелих од цистичне фиброзе у наредноj 2022. години - истакао jе Вуjковић.

Скупу jе присуствовала и др Слађана Радуловић, специjалиста пулмолог из Института за болести дjеце.

На оваj начин, у Црноj Гори jе по други пут обиљежен Међународни дан особа са цистичном фиброзом, коjи се обиљежава широм свиjета дужи низ година.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 12:20