/ фото скриншот
25/06/2021 u 16:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обиљежен Мјесец поноса: Традиционални савезници и партнери исказали подршку ЛГБТИ заједници

Јун се широм свијета традиционално обиљежава као Мјесец поноса у знак сјећања на Stonewall побуну из 1969. године, која је сматра почетком савременог ЛГБТИ покрета у свијету

Под слоганом „Ништа о нама без нас“ невладине организације LGBT Форум Прогрес и LGBTIQ Социјални Центар реализовале су низ панел предавања у склопу обиљежавања овогодишњег Мјесеца поноса.

Јун се широм свијета традиционално обиљежава као Мјесец поноса у знак сјећања на Stonewall побуну из 1969. године, која је сматра почетком савременог ЛГБТИ покрета у свијету.

- Ове године, наше организације одлучиле су да људска права LGBTI особа и кључна питања за саму заједницу издигну на виши ниво и ставе у први план ширег друштвеног дијалога, уз активно учешће саме заједнице у цјелокупном процесу. Управо у том духу је и изабран слоган „Ништа о нама без нас“, који рефлектује потребу да се LGBTI особе директно питају за све оно што се тиче наших људских права и уопште живота у Црној Гори- саопштили су из LGBT Форум Прогреса.

Прва панел дискусија је организована у уторак, 22. јуна, на платоу испред књижаре Карвер у Подгорици. Ову панел дискусију, која је носила назив „Ефикасан одговор на говор мржње и дискриминацију LGBTI особа“ отворила је Јудy Рисинг Реинке, амбасадорка Сједињених Америчких Држава, док су учесници панела били Дритан Абазовић, потпредсједник Владе Црне Горе, Синиша Бјековић, заштитник људских права и слобода Црне Горе и Бојана Јокић, предсједница Управног одбора LGBT Форум Прогреса.

У свом излагању, амбасадорка Реинке је указала на чињеницу да је говор мржње против LGBTI особа облик насиља, који захтијева заједничке напоре како би се ријешио. Исказала је искрену подршку и посвећеност владе и амбасаде Сједињених Америчких Држава у процесу борбе против дискриминације и мржње.

- Потпредсједник Владећ, саопштио је да Влада даје пуну подршку LGBT заједници у Црној Гори, да морамо градити друштво једнаких шанси и да простор за прогрес апсолутно постоји. Навео је да, што се тиче Владе, никакав вид дискриминације не долази у обзир и да морамо да будемо посвећени мијењању наше државе на боље- саопштено је из LGBT Форум Прогрес.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:36