Едукација здравствених радника / - MINISTARSTVO ZDRAVLJA
22/09/2021 u 13:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обука здравствених радника из црногорских породилишта за промоциjу доjења по мјери беба

Стечено знање диjелите несебично са своjим колегама како би допринијели развоjу нашег здравственог система и помозите да дођемо до сопственог акредитованог програма, коjи ћемо у будућности примjењивати, уз уважавање смjерница коjе смо одбили од Уницефа, поручила jе државна секретарка

Министарство здравља, уз подршку Уницефа од 22. до 25. септембра организуjе обуку здраствених радника за промоциjу доjења, како би сва црногорска породилишта достигла међународне стандарде и била “по мjери беба”. Обуку похађаjу здравствени радници из свих породилишта у земљи, с циљем унапређења подршке коjу они свакодневно пружаjу маjкама, бебама и њиховим породицама у Црноj Гори.

Државна секретарка у Министарству здравља Анка Вукићевић, захваљуjући се УницеФу на подршци у реализациjи jош jедног значаjног проjекта за унапређење здравља маjки и дjеце, као и на досадашњоj успjешноj сарадњи, истакла jе важност оваквих едукативних програма за очување здравља како породиља, тако и беба.

image

Сарадња са Уницефом

- MINISTARSTVO ZDRAVLJA

- Своjе стечено знање диjелите убудуће несебично са своjим колегама и на таj начин доприносите развоjу нашег здравственог система и помозите да дођемо до сопственог акредитованог програма, коjи ћемо у будућности примjењивати, уз уважавање смjерница коjе смо одбили од Уницефа - поручила jе државна секретака.

- Према налазима нашег истраживања спроведеног у Црноj Гори нешто раниjе ове године, готово све маjке, тj. 94 одсто њих, сматраjу да jе неопходно побољшати подршку коjу маjке добиjаjу од здравствених радника како би што успjешниjе доjиле. Задовољство нам jе да што удружуjемо снаге са ЕУ како бисмо помогли да се одговори на оваj захтjев маjки Црне Горе. Заjедно са ЕУ подржаћемо и спровођење процjене свих породилишта како бисмо направили план за пружање подршке сваком породилишту да достигне међународне стандарде инициjативе „Породилишта по мjери маjке и дjетета“ - поручио jе Хуан Сантандер, шеф представништва Уницефа за Црну Гору.

Директорица Клиничког центра Црне Горе др Љиљана Радуловић нагласила jе да промоциjа доjења мора бити приоритет сваког друштва и да jе за подизање свиjести о доjењу потребно jе да се укључе сви сегменти друштва, као и укупна jавност.

- У породилишту  Клиничког центра на годишњем нивоу обави се од три до три и по хиљаде порођаjа, међу коjима су и порођаjи свих ризичних трудноћа из циjеле Црне Горе. Због тога jе велика одговорност наших запослених у промоциjи доjења. Ипак, имаjући у виду да се породиље коjе су имале природан порођаj кратко задржаваjу у болници, наjважниjи промотери доjења су изабрани гинеколози и педиjатри у домовима здравља - истакла jе др Радуловић.

На обуци, коjа ће траjати четири дана, предавачи ће бити проф.др Анита Павичић Бошњак и др мед, Банана Кунина, еминентни стручњаци из ове области.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:26