Од данас обавезне зимске гуме / - MICHEL-GROLET-A7ELT0DZ44O-UNSPLASH
15/11/2021 u 09:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од данас обавезни зимски пнеуматици на возилима

Минимална дубина шаре на газећоj површини пнеуматика коjи се користе у овом периоду jе 4 мм. За поjедине врсте и категориjе возила на одређеном путу или диjелу пута, у одређено вриjеме, обавеза употребе пнеуматика за зимску употребу може се утврдити без обзира на то да ли на том путу постоjе зимски услови

Законом о безбjедности саобраћаjа на путевима, чланом 132, прописано jе да у периоду од 15. новембра до 1. априла, сва возила категориjа М и Н (возила за превоз путника и возила за превоз терета) коjа учествуjу у саобраћаjу за вриjеме зимских услова (сниjежних падавина или кад се на коловозу налази сниjег, лед или поледица) мораjу на свим точковима имати пнеуматике за зимску употребу.
Минимална дубина шаре на газећоj површини пнеуматика коjи се користе у овом периоду jе 4 мм. За поjедине врсте и категориjе возила на одређеном путу или диjелу пута, у одређено вриjеме, обавеза употребе пнеуматика за зимску употребу може се утврдити без обзира на то да ли на том путу постоjе зимски услови.

image
- TIMOTHY-EBERLY-HJD0CO8VZPO-UNSPLASH

Такође, када на осталим дjеловима и дионицама пута, коjи ниjесу обухваћени наредбом, постоjе зимски услови (сниjежне падавине, на коловозу сниjег, лед или поледица), на возилу мораjу бити пнеуматици за зимску употребу, на свим точковима.

Уколико се возач креће путем или дионицом пута, коjи ниjе обухваћена наредбом, а на коловозу ниjесу зимску услови, на возилу не мораjу бити зимски пнеуматици.

За возила категориjе М2, М3, Н2 и Н3 (лаке и тешке аутобусе, средња и тешка теретна возила) обавезни дио зимске опреме jе и лопата, осим за возила коjа учествуjу у jавном градском превозу. На возилима се не смиjу постављати пнеуматици са клиновима.

Имаjући у виду тренутне метео услове, релативно високе температуре за ово доба године, те да на путевима у Црноj Гори jош увиjек ниjесу зимски услови, службеници саобраћаjне полициjе ће у наредним данима, док се метео услови не промиjене, кроз превентивне активности, упозоравати возаче, на обавезу посjедовања и коришћења зимске опреме.


Апелуjемо не све учеснике у саобраћаjу, да искористе тренутне поволjне метео услове и своjа возила припреме за вожнjу у зимским условима и на таj начин, поред обавезе поштованjа Закона, допринесу своjоj, безбjедности своjих сапутника и осталих учесника у саобраћаjу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:54