/ -Фото: Саша Матић
11/07/2021 u 08:21 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Особе које су вакцинисане имају високе титре антитијела

Дистанца, хигијена руку и маске једино шта нови сојеви сигурно не могу да заобиђу

Појава нових сојева може бити једна од непредвидивости које могу утицати на учинковитост и трајање имунитета људи који су били вакцинисани. Због тога је важно даље придржавање општих мјера превенције које ће онемогућити вирусу да се шири, размножава, а самим тим и да мутира јер су дистанца, хигијена руку и маске једино шта нови сојеви сигурно не могу да заобиђу.

Будући да је прошло релативно мало времена од када су прве клиничке студије Kовид-19 вакцина завршене, још је прерано знати тачно трајање заштите коју оне пружају, али су у току бројна истраживања која покушавају да одговоре на дато питање, кажу стручњаци портала Covidodgovr.me

- Охрабрујуће је то што тренутно доступни подаци, прикупљени шест мјесеци након завршених клиничких студија, показују да већина људи који су били вакцинисани у склопу студија имају високе титре антитијела, као и да нису развили клинички манифестне форме болести. Како вријеме буде одмицало, тако ће бити саопштавани подаци о учинковитости вакцина добијени медицинским праћењем вакцинисаних особа. За сада је очекивано да заштита буде солидна и дуго времена након вакцинације, иако још учимо колико је та заштита јака и колико дуго траје - наводи се на порталу Covidodgovor.me.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

19. septembar 2021 05:54