/ -Фото: Саша Матић
11/07/2021 u 08:21 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Особе које су вакцинисане имају високе титре антитијела

Дистанца, хигијена руку и маске једино шта нови сојеви сигурно не могу да заобиђу

Појава нових сојева може бити једна од непредвидивости које могу утицати на учинковитост и трајање имунитета људи који су били вакцинисани. Због тога је важно даље придржавање општих мјера превенције које ће онемогућити вирусу да се шири, размножава, а самим тим и да мутира јер су дистанца, хигијена руку и маске једино шта нови сојеви сигурно не могу да заобиђу.

Будући да је прошло релативно мало времена од када су прве клиничке студије Kовид-19 вакцина завршене, још је прерано знати тачно трајање заштите коју оне пружају, али су у току бројна истраживања која покушавају да одговоре на дато питање, кажу стручњаци портала Covidodgovr.me

- Охрабрујуће је то што тренутно доступни подаци, прикупљени шест мјесеци након завршених клиничких студија, показују да већина људи који су били вакцинисани у склопу студија имају високе титре антитијела, као и да нису развили клинички манифестне форме болести. Како вријеме буде одмицало, тако ће бити саопштавани подаци о учинковитости вакцина добијени медицинским праћењем вакцинисаних особа. За сада је очекивано да заштита буде солидна и дуго времена након вакцинације, иако још учимо колико је та заштита јака и колико дуго траје - наводи се на порталу Covidodgovor.me.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:19