/ фото: МИНИСТРАСТВО ОДБРАНЕ
23/09/2021 u 20:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оспособљавање за реаговање у природним катастрофама: Медицински тим ВЦГ спровео вјежбе

Медицински тим Војске Црне Горе учествовао је на међународној вјежби (North Macedonia 2021), реализованој у периоду од 20. септембра до данас, у Охриду

Медицински тим Војске Црне Горе учествовао је на међународној вјежби (North Macedonia 2021), реализованој у периоду од 20. септембра до данас, у Охриду. Припадници ВЦГ били су дио тима међународне медицинске јединице BMTF (Balkan Medical Task Force), заједно са колегама из Албаније, Босне и Херцеговине, Сјеверне Македоније, Србије и Словеније.

image
фото: МИНИСТРАСТВО ОДБРАНЕ

- Сценарио вјежбе у Охриду, која је окупила представнике 27 савезничких и партнерских земаља, био је базиран на елементима потенцијалне катастрофе изазване земљотресом. Вјежба је била изузетна прилика за додатну обуку медицинског кадра, увјежбавање прописаних процедура и поступака у околностима елементарних непогода, стандардизацију поступака рада, што је битан елеменат и за евентуално ангажовање у мировним и другим мисијама хуманитарног карактера- наведено је саопштењем.

Поред BMTF, учествовали су и представници Центра изврсности за управљање кризама и реаговање на катастрофе (CMDR CoE), Организације за европску безбједност и сарадњу (OEBS), Мултинационалне бригаде Мировних снага Југоисточне Европе (SEEBRIG), те Иницијативе за спремност и превенцију катастрофа за југоисточну Европу (DPPI SEE).

image
фото: МИНИСТРАСТВО ОДБРАНЕ

За BMTF, као регионални медицински тим, била је то и прилика за провјеру спремности и способности да дјелује у случају настанка природне катастрофе, у складу са својом дефинисаном мисијом и задацима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:53