/ Foto: LAZAR RUZIC
27/05/2022 u 06:34 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пацијенти огорчени на Поликлинику: Могу пет пута да умрем док дођем до кардиолога

На преглед код кардиолога чекам пола године и тек сам данас случајно успио да дођем до термина, а предлагали су ми да идем код приватника јер сам срчани болесник, каже Радоје Ђуровић

Пацијенти са којима смо јуче разговарали у Поликлиници Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) тврде да на преглед код кардиолога, васкуларног хирурга, уролога и ортопеда чекају од четири до седам мјесеци.

Екипа "Дана" јуче је могла да се увјери да су примјетне гужве, грађани су малтене испред сваке амбуланте на Поликлиници, а дио пацијената се жали да иако дође на вријеме чека на преглед додатних два до три сата. Грађани су били нервозни, посебно испред кардиолошке амбуланте јер се створила велика гужва због пацијената који су улазили преко реда.

Пацијенти су и даље незадовољни иако су из Клиничког центра најавили отварање одређених броја термина након што су отклонили проблем са 5.600 вишеструких заказаних прeгледа.

Из КЦЦГ су прекјуче саопштили да су доступни термини и у амбуланти за дерматовенерологиjу, за кардиохирушку амбуланту, за максилофациjалну хирургиjу, за општу хирургиjу, за дигестивну хирургиjу, за грудну хирургиjу, за хирургиjу доjке, за гинеколошко-акушерску амбуланту, за гинеколошко-онколошку амбуланту и нефролошку. На листи чекања за мај мјесец се налази 1.300 пацијената који нијесу оставрили право на преглед.

Пацијент Радоје Ђуровић казао је за "Дан" да уопште није било термина за преглед код кардиолога у наредних седам мјесеци.

– Могу пет пута да умрем док дођем на преглед код кардиолога. Овдје долазим јер ми се стање погоршало. На преглед код кардиолога чекам пола године и тек сам данас успио случајно да дођем до термина, а предлагали су ми да идем код приватника јер сам срчани болесник. Ја немам на примјер плату и не могу да се лијечим код приватника. Одакле да платим 70 еура лијечење код приватника. За то вријеме колико чекамо долази до погоршања стања болести и имамо све већих проблема. Треба преко реда да се мучимо да би покушали да закажемо. Након оволико чекања жена је некако успјела да закаже иако се нијесмо надали. Уопште није било термина и у наредних седам мјесеци, не знам куда ово води – каже Ђуровић.

Пацијенткиња која се представила као Роса каже да је дијабетичар, који шест мјесеци не може да дође до термина за преглед код васкуларног хирурга и да је то велики проблем за све обољеле.

– Чекам термин код васкуларног од прије нове године и нема мјеста. Не могу да стражарим сваки дан код амбуланте ако неко одустане да би се прегледала. Тај преглд ми је баш битан јер сам дугогодишњи шећераш, али нема шансе да могу да добијем термин. Код других специјалиста се чека минимум три мјесеца, као што је случај са ендокринологом, гастроентерелогом и многим другим. Пуно се углавном чека и није лако доћи до дијагнозе и терапије – каже Роса.

Милева Перовић каже за "Дан" да чека већ од фебруара преглед код ортопеда и да је углавном немогуће обавити преглед у року од три мјесеца.

– Стварно је ово велики проблем и људи су приморани да одлазе код приватника због лоше организације. Видите и сами колика је гужва и притисак на медицинско особље, нико не зна шта је проблем, да ли је то епидемија и нагомилани здравствени проблеми код грађана или недостатак ресурса – каже Перовић.

Јован Ивановић из Подгорице истиче за "Дан" да му је преглед код уролога након операције простате заказан тек у октобру, док му је супруга чекала на контролу код пулмолога преко три мјесеца.

– Задовољна сам услугом и бригом љекара, али нисам чекањем на контролни преглед. Код свих специјалиста се дуго чека. Код неких и са разлогом јер су добри, као што је уролог Магделинић који ми је успјешно обавио интервенцију – каже Ивановић.

Пензионер Славко Трапановски из Никшића каже да на свака три мјесца мора да долази у КЦЦГ на контролу апарата пејсмејкера који помаже при раду срца.

– Дошао сам јутрос из Никшића и на свака три мјесеца ми закажу поново преглед. Видимо сви да је ова установа недовољна за оволики број пацијената, јер из читаве државе људи долазе овдје. А од другог свјетског рата се није изградила ниједна велика болница, без ова. То је највећи проблем. Оваква установа треба да се направи још на три локације, како би сви могли на вријеме да се лијече – каже Трепановски.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:55